Ruiseleedse singer-songwriter Yuma Claeys scoort als frontvrouw van alternatieve indie folkband

De band Yuma wordt geleid door frontvrouw Yuma Claeys uit Ruiselede. Binnenkort staat ze in de Ancienne Belgique. © Noé Lagaert
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Ze begon piepjong als een amper 12-jarige singer-songwriter en groeide in geen tijd door als de alternatieve indie folkband YUMA, die het recent nog bracht tot finalist van het populaire podium- en kansenparcours Sound Track. We hebben het over leadzangeres Yuma Claeys (20) uit Ruiselede die binnenkort solo optreedt in de Ancienne Belgique en plannen heeft voor een eerste single en EP.

Amper enkele maanden geleden haalde de band YUMA de finale van Sound Track, een initiatief van VI.BE Platform, waar onder meer kleppers als The Bony King of Nowhere, Compact Disk Dummies, Intergalactic Lovers, Mooneye, School is Cool en Portland hun eerste muzikale stappen hebben gezet. Niet minder dan 1.133 artiesten en bands namen deel en YUMA schopte het tot de laatste 40 finalisten.

Mijmeringen

“Dat succes hadden we niet verwacht, want YUMA bestaat nog maar een jaar en daarvoor hadden we nog nooit samen live gespeeld”, laat Yuma weten. Ze worden omschreven als een typische alternatieve indie folk band met dromerige lyrics vol ambient en sferische mijmeringen. Vooral de veelzijdige stem van Yuma wordt alom geprezen.

Haar band bestaat verder uit Zeno Van Mulders (elektronica), Daan Verstraete (drums) en Aiden Clarke (bas). Ze spelen veel en intens van Tongeren over Oostende en Turnhout tot in de Schotse stad Glasgow.

Uitverkocht

“In Glasgow hebben we drie shows verzorgd, dat was zalig”, zegt Yuma, die met haar bandleden een muziekopleiding studeert aan de hogeschool PXL in Hasselt. “We zijn blij met onze keuze, want we bloeien in Hasselt volledig open.”

Op 12 mei staat ze solo in het voorprogramma van de gevoelige zangeres ISE in de Ancienne Belgique Club, die helemaal uitverkocht is. Op 15 mei brengt de band zijn eerste single uit, Heartbeat. “Dit moet een eerste stap worden naar een EP van vijf of zes nummers in november, waarvoor we een maand later in Gent een hele release-show plannen”, vertelt Yuma Claeys. “Maar ondertussen werken we een hele reeks optredens af, om die EP-release te kunnen financieren. Volgend jaar hopen we op enkele festivals te kunnen optreden. Of ik van muziek mijn job wil maken? Dat is natuurlijk de grote droom, maar we zijn realistisch genoeg om te beseffen dat dit in België niet makkelijk is. We bekijken het stap voor stap en laten het gewoon op ons afkomen.”

Wie het werk van YUMA wil beluisteren kan terecht op www.vi.be/platform/Yuma.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier