Muzikanten Bjorn, Steven en Erik spelen thuismatch op festival IBBA:“We blazen je van je stoel met frisse jazz, pop en bigband”

(V.l.n.r.) Erik Desimpelaere, Steven Devolder, Bjorn Verschoore treden straks op in hun thuisstad. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 7, 9, 10, 11 en 12 april heeft in CC Het Spoor in Harelbeke de International Belgian Brass Academy plaats, kortweg IBBA. Dit driejaarlijks festival, georganiseerd door het koperensemble ‘Belgian Brass’, brengt concerten, workshops en clinics met internationale topsolisten en ensembles.

Sinds 2013 vormt de ‘International Belgian Brass Academy’, kortweg IBBA, een muzikaal hoogtepunt in Harelbeke, een initiatief van het koperensemble Belgian Brass, dat al ruim 20 jaar wereldwijd concerteert.

“Dit festival is mede mogelijk dankzij de steun van een cultureel geëngageerd stadsbestuur”, duidt de Harelbeekse trompetspeler Steven Devolder die bij Belgian Brass speelt. “We hebben allemaal een vaste job als musicus bij een of ander groot symfonie- of ander orkest maar hebben soms de behoefte om naast symfonisch werk ook klassieke muziek in kleine bezetting te creëren.”

Steven is in zijn vrije tijd ook leider van zijn Latin Band Mucho Gusto. “IBBA heeft internationale faam verworven. De sleutel tot dit artistiek succes ligt in het combineren van het artistieke met het pedagogische. Meesterlijke masterclasses, workshops en clinics, verzorgd door gerenommeerde docenten, worden gecombineerd met recitals en concerten door wereldberoemde solisten en orkesten. Om het samen te vatten kan je zeggen dat Belgian Brass een professioneel koperensemble is dat muziek van alle tijden en genres brengt: een harmonieus samenspel van passie en talent en dit voor een zo ruim mogelijk publiek.

Pop, Jazz en Bigband

“IBBA spitst zich vooral toe op het klassieke genre, maar kan evengoed gelinkt worden aan jazz, salsa, pop en wereldmuziek. Vaak versmelten we op het podium veel van die genres tot een verrassend geheel. De toevoeging van slagwerk en een gezonde dosis experiment qua opstelling maken van Belgian Brass een moderne, flexibele maar toch herkenbare formatie”, duidt saxofonist Bjorn Verschoore, lid van Belgian Brass en Oppermeester-chef/Kapelmeester van de Koninklijke Muziekkapel van de Marine.

“IBBA spitst zich vooral toe op het klassieke genre” – saxofonist Bjorn Verschoore

“Ons energieke orkest blaast je van je stoel met zijn frisse pop-, jazz-, en bigbandrepertoire.” Onder leiding van Bjorn Verschoore groeide de Navy Band uit tot een van de meest toonaangevende militaire orkesten ter wereld. “Ik heb net als Steven ook nog een orkest, namelijk ‘Die Verdammte Spielere’ (lacht), een ludiek mobiel dweilorkestje: dat is mijn grote uitlaatklap,” besluit Bjorn, die saxofoon studeerde aan de stedelijke Muziekacademie Izegem om daarna aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in 2002 het diploma ‘Meester in de Muziek’ te behalen. Verder studeerde hij directie en jazz en lichte muziek aan het Real Conservatorio Superior de Musica de Madrid in Spanje.

Brass Band Leieland

De derde steunpilaar van IBBA is de Harelbeekse pianist Erik Desimpelaere, dirigent van het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke en directeur van Conservatorium Kortrijk. In hun 100-jarig bestaan groeide het Harmonieorkest uit tot één van de belangrijkste in België.

Tussen 1995 en 1997 was Vooruit Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Het orkest heeft heel wat prijzen op zijn conto, waaronder eerste prijzen op het Certamen Internacional de Bandas de Música in Valencia in Spanje, waarvan de recentste in 2019. Het orkest haalde onder meer wereldtitels op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in 1985 en 2005.

Op IBBA treden verder nog enkele solisten, ensembles en orkesten op. Onder meer Brass Band Leieland en Unit Brass Ensemble, 4 musici uit de klassieke wereld en de jazz scene. Hun concertprogramma biedt een heerlijke mix van eigen arrangementen, variërend van tango tot filmmuziek, jazz en funk.

Voor meer info kan je terecht op https://internationalbelgianbrass.com/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier