Kamerkoor zingt de zeven laatste woorden van Jezus

(gf)
Redactie KW

Pasen nadert en dus ook de passieconcerten. Het Roeselaars Kamerkoor zingt op 16 maart ‘Die Sieben Letzten Worte’ van Joseph Haydn. Het concert is een samenwerking met De Coalitie van Mensen van Goede Wil en cultuur@kerk-in-roeselare.

“Dit werk zorgde ervoor dat Haydns Europese reputatie een boost kreeg”, legt Ann Sarre van het Kamerkoor uit. “Toch is het stuk tegenwoordig niet meer zo gekend. De symfonische versie die wij brengen kreeg pas in 1962 een modernere versie. De koorversie schreef Haydn in opdracht voor een canon in de kerk van het Spaanse Cadiz. In die tijd was een oratorium in de passietijd gebruikelijk. De bisschop beklom op Witte Donderdag de preekstoel en citeerde de zeven woorden die Jezus net voor hij stierf aan het kruis sprak, waarvan ‘Vader waarom hebt Gij mij verlaten’ en ‘Het is volbracht’ de bekendste zijn.”

“Het Roeselaars Kamerkoor brengt het werk enkel met strijkers van het Ensemble A. Dit is een kleinere bezetting die focust op eenvoud. Verder zijn er vijf solisten en de leiding is in handen van Kevin Hendrickx. Het concert krijgt ook een aparte inkleding. Zo schreef dichter, woordkunstenaar en voormalig radio Klara-stem Bart Stouten bij dit werk een libretto dat hij live zal brengen.”

Sfeerverlichting

“Omdat het oog ook wat wil, zorgen we voor een speciale sfeerverlichting in de Sint-Michielskerk. Bij het binnenkomen zal de kerk fel verlicht zijn, maar naarmate het concert vordert en de sfeer ook muzikaal wat duister wordt, dimmen we het licht en komt er een aangepaste en verrassende belichting in de plaats.”

“Er valt over dit werk van Haydn veel te vertellen. Daarom kunnen muziekliefhebbers een week voor het concert, op vrijdag 8 maart om 20 uur in de Sint-Michielskerk, deelnemen aan een verkenning waarbij deken Renaat Desmedt de bijbelse betekenis zal toelichten, Bart Stouten dieper ingaat op het poëtisch aspect en accordeonist Sebastian Enriques een muzikale beschouwing maakt”, besluit Ann Sarre.

‘Die Sieben Letzten Worte’ wordt opgevoerd op zaterdag 16 maart in de Sint-Michielskerk in samenwerking met De Coalitie van Mensen van Goede Wil en cultuur@kerk-in-roeselare. Kaarten kosten 25 euro. Steunkaarten van 30 euro verzekeren een gereserveerde goede plaats.

Na het concert wordt aan alle concertgangers een receptie aangeboden. (Bart Crabbe)

Tickets via de koorleden, bij Kerit/De Bremstruik, op het nummer 0474-287996 of via info@roeselaarskamerkoor.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier