Jo Robberecht nieuwe drummer bij Brugse rockband Red Zebra

Jo Robberecht.
Jo Robberecht.
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

De 40-jarige Bornemnaar volgt Kurt De Waele op als drummer bij de Brugse rockband Red Zebra en geeft voortaan muzikale rugdekking aan zanger en frontman Peter Slabbynck.

Door de coronamaatregelen liet een auditie voor een nieuwe drummer bij Red Zebra lang op zich wachten. Na de bekendmaking van de vacature stelden zich zo’n twintig drummers kandidaat. Daaruit selecteerde de band een vijftal slagwerkers, die op zondag 13 juni hun kunnen etaleerden in Sijsele. “Elke drummer moest drie nummers inoefenen”, legt zanger Peter Slabbynck uit. “Op basis van hun performance kozen wij de meest geschikte kandidaat. We hanteerden hierbij volgende criteria: waren de ritmes oké? Was de structuur van onze songs goed ingeoefend? Kon de kandidaat het tempo houden? Bovendien probeerden we op basis van een gesprek in te schatten of het zou klikken. Ook de beschikbaarheid van de drummer in kwestie was een belangrijk punt.”

Patrick Riguelle

Jo Robberecht (40) uit Bornem bleek de primus inter pares. Rond die beschikbaarheid zullen in de toekomst wellicht niet veel problemen opdoemen. Momenteel repeteert Robberecht met The Disposers, een vriendenbende die wekelijks samenkomt om te jammen, voor het amusement. Hij heeft dus zijn handen vrij om zich maximaal te engageren. “Al in mijn vroege tienerjaren begon ik met vrienden muziek te maken”, vertelt hij. “Daar groeide de band Wild Turkey uit voort, die een tiental jaar heeft bestaan. Die groep muteerde in Too Tangled. Met Patrick Riguelle als producer hebben we nog een cd opgenomen. Na een tijdje ging frontman Roeland Vandemoortele verder met zijn vriendin-violiste Eva Buytaert. Daarna maakte ik nog deel uit van enkele bands waar ook Harry Woods, oprichter van Toy, deel van uitmaakte. Tevens begeleidde ik een aantal keer wijlen Willy Willy.”

Profetisch

Het was Robberechts vriend Yves Vertonghen, een muzikant die met The Scabs-voorman Guy Swinnen optreedt, die hem er attent op maakte dat Red Zebra met een onbemande drumkit kampte. “Dit klonk mij als muziek in de oren, want ik heb veel goesting om opnieuw te gaan optreden”, geeft Robberecht mee. “Ik ben trouwens goed vertrouwd met het repertoire van Red Zebra. Eind jaren ’90 en tijdens de eerste jaren van de nillies deelden we met Wild Turkey regelmatig een festivalpodium met hen. Ik heb verschillende favoriete songs. Vooral ‘I’m falling Apart’ en ‘The Art of Conversation’ genieten mijn voorkeur. Dat laatste nummer was profetisch. Met dat nummer spiegelde Peter Slabbynck ons als het ware de neveneffecten van het huidige smartphone- en sociale mediatijdperk voor. Ik ben geen geschoolde drummer. De techniciteit van jazz zit niet in mijn stokken, maar ik kan wel op gevoel spelen. Als nieuwe drummer van Red Zebra zal ik wel rekening moeten houden met zogenaamde instinkers of wendingen in nummers die je niet zou verwachten. Een voorbeeld? De roffel in het refrein van de Belpopklassieker (I can’t live in a) Living Room’. Iets onverwachts, dat die song nog meer cachet geeft.”

Thuismatch

Op dinsdag 6 juli repeteert Robberecht een eerste maal in Gent met de vier andere bandleden van Red Zebra. Op zaterdag 4 september maakt hij zijn vuurdoop als drummer van Slabbynck en co op een festival in Aarschot. Daar deelt de Brugse band een affiche met onder meer Fischer-Z. Om Robberecht al wat warm te laten draaien, geeft Red Zebra de avond tevoren een optreden. Het is meteen een thuismatch, want dit concert vindt plaats in rockcafé Barock in Brugge. Het aantal plaatsen is beperkt tot 120. Wie erbij wil zijn, kan een ticket reserveren door een mail te sturen naar barockbooking@gmail.com. Op zaterdag 18 december staat Red Zebra ook in Cultuurzaal Daverlo geprogrammeerd, maar deze gig is al een hele tijd uitverkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier