Guy Verlinde eert Bob Dylan die 80 jaar wordt

© (Foto GF)
© (Foto GF)
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

De naar Gent uitgeweken Aartrijkenaar brengt hulde aan zijn grote held middels een eigenzinnige versie van ‘Blind Willie McTell’, zijn favoriete song geschreven door de enige pop- en rockartiest die tot op heden de Nobelprijs voor Literatuur op zijn naam schreef.

Morgen rondt Bob Dylan de kaap van tachtig lentes. Ook op het muzikale parcours van Guy Verlinde oefende de Amerikaanse singer-songwriter een grote invloed uit. “De eerste songs die ik op gitaar kon spelen, waren ‘Blowin’ In the Wind’ en ‘Masters Of War’’, blikt Verlinde terug. “Het was ook door Bob Dylan dat ik een neck rack – een attribuut om rond je hoofd te spannen, zodat je er een harmonica op kan laten rusten – en een eerste smoelschuiver aanschafte. Daarnaast draaide ik de elpees ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’ en ‘Blood On The Tracks’ grijs. Toen in 1991 ‘The Bootleg Series’ werden uitgebracht, was het de hypnotiserende song ‘Blind Willie McTell’ die me volledig wegblies. Een song die niet enkel refereert naar de obscure blueszanger, maar ook vol zit met poëtische verwijzingen naar het donkere verleden van Amerika.”

Dobro

Aanleiding voor Verlinde om dit nummer samen met Nils De Caster (viool) en Olivier Vander Bauwede (harmonica) te spelen aan de vooravond van de tachtigste verjaardag van Dylan. Bij die gelegenheid speelt de in Aartrijke geboren bluesman dobro.

Je kan een liveregistratie hier ( https://www.youtube.com/watch?v=BIvgiGdgk24 ) beluisteren. “There’s a chain gang on the highway/I can hear them rebels yell/And I know no one can sing the blues/Like Blind Willie McTell.” McTell die als William Samuel Mc Tier geboren werd en in 1961 overleed.

www.guyverlinde.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.