Geert Declerck haalt voor Koor&Stem de korenwandeling naar Izegem: zondagwandeling langs zeven koren

Ook het Izegemse stadsbestuur verleent de nodige medewerking aan de korenwandeling van Geert Declerck. Zo is Eperon d'Or, hier met conservator Hilde Colpaert, de startplek. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Izegem Zondag 10 oktober is Izegem gaststad van de provinciale korenwandeling die wordt georganiseerd door Koor&Stem. Izegemnaar Geert Declerck, actief binnen de provinciale werking van Koor&Stem, zorgde er mee voor dat Izegem deze kans kreeg. Ook het stadsbestuur geeft de nodige ondersteuning.

Kun je voor de leken eens uit de doeken doen wat Koor&Stem juist is?

“De meeste mensen kennen Vlamo, de overkoepelde organisatie voor fanfares en harmonieën. Wel, wij zijn de nationale organisatie voor de Vlaamse koren. Om en bij de duizend koren zijn aangesloten, goed voor in totaal 35.000 leden. We werken ook in provinciale afdelingen en ondersteunen koorprojecten met advies. We geven ook vorming en advies. Zelf vormen we geen koor, maar onze afgevaardigden zijn wel telkens lid van een koor.”

Hoe kwam je zelf in een koor terecht?

“Bij mij gebeurde dat van vader op zoon. In 1968, op mijn 17de, trok ik mee met mijn vader naar het Sint-Gregoriuskoor. Ik ben er tot op de dag van vandaag nog actief als tenor.”

Wat trekt je aan in zingen bij een koor?

“Het is in feite tweeledig. Ten eerste is er het artistieke. Je wil een mooi werk onder de knie krijgen en dat ook brengen voor publiek. Wij zijn als Sint-Gregoriuskoor ook verbonden aan de Sint-Tillokerk en zingen daar ook vaak. Maar we hebben ook onze eigen concertwerking. Zo hadden we een paar jaar geleden een concert samen met de Koninklijke Stadsfanfaren. Maar ook het sociale aspect van onze vereniging mag je niet onderschatten. Je komt samen met mensen en creëert samen iets, dat schept een groepsgevoel.”

Hoe beleefden jullie als koorleden de lockdowns?

“Makkelijk was het niet. Als koor mochten we lang niet samen komen. In de eerste lockdown kwamen de dirigenten al meteen op de proppen met filmpjes. Zo konden stukken aangeleerd worden en bleef iedereen toch zingen. Halfweg 2020 mochten we opnieuw beginnen repeteren. Maar ook in kleine groepjes, met anderhalve meter afstand én met mondmasker. Bij ons repeteerden de heren en dames dan apart van elkaar. Ik zie dat sommige koren nu al in oktober een concert zullen geven. Het moet zijn dat die dan ook zwaar ingezet hebben op het individueel inoefenen van stukken. Je ziet, heel wat koren hebben een inspanning gedaan. Met Koor&Stem hebben wij ook op verschillende plaatsen in de provincie stemcoaching gedaan. Mensen die lang niet meer gezongen hadden, konden zo hun stem in conditie krijgen.”

De ‘Koorvlam’ is op doorreis in Vlaanderen en houdt in Izegem halt

Corona lag ook aan de basis van het initiatief om een korenwandeling te organiseren!

“In coronatijden werd veel gewandeld, dat wilden we nu koppelen aan een activiteit voor onze koren. In vier provincies wordt zo’n wandeling georganiseerd. Gaststeden zijn Hasselt, Sint-Martens-Latem en Duffel. En voor West-Vlaanderen is dat Izegem. Onze stad heeft ook een rijke korentraditie, we vonden hier dus makkelijk koren die wilden deelnemen. Vijf Izegemse koren en twee uit de regio komen zingen.”

Hoe ziet de wandeling eruit?

“Er wordt gestart aan Eperon d’Or. Daar zal je Koninklijk Koor Cresendo (Meulebeke) kunnen horen. Vervolgens kun je verder wandelen. Ieder koor zingt om de tien minuten het voorbereide repertoire, maar start pas als de dirigent inschat dat er voldoende volk staat. De wandeling is uitgepijld, maar we kunnen de mensen niet tegenhouden om zelf hun parcours te bepalen. De locaties zijn immers bekend: Kapel Kasteel Blauwhuis (Voix-ci, Voix-là), Gouden Kapel Ave Maria (Heilige Familiekoor Bosmolens), Centrum Tijl & Nele (Sint-Gregoriuskoor), Heilig Hartkerk (Die Boose), Melkmarkt (Zanglust) en het stadhuis (De Kerels).”

De weermaker voorspelt toch al wat minder regenachtig weer. Maar zijn er oplossingen mocht het toch regenen?

“Op de Melkmarkt staat een overdekte tribune en op de andere locaties is het sowieso binnen of kan men uitwijken naar een overdekte plaats. We genieten ook de medewerking van het Izegemse stadsbestuur dat ons technisch erg goed bijstaat. Er worden ook straten verkeersvrij gemaakt en op de stopplaatsen komen borden met toeristische informatie.”

Hoeveel volk verwachten jullie?

“Dat valt moeilijk in te schatten. Er is de factor ‘weer’ natuurlijk. Maar daarnaast heeft ieder koor zijn eigen aanhang en die mensen zullen sowieso wel komen. Maar het is ook een uniek concept. Je kan zelf kiezen waar je lang of minder lang wil blijven, en mee neuriën is toegestaan.”

Kiezen de koren vrij hun repertoire?

“Onder de noemer ‘Gelukkig zijn’ hebben we met Koor&Stem een brochure uitgebracht met nieuwe liedjes. Bedoeling is dat elk koor daar één nummer van brengt, voor het overige zijn ze vrij.”

De namiddag krijgt ook nog een leuke apotheose.

“De World Choir Games, zeg maar de Olympische Spelen voor koren, werden eerder door corona uitgesteld. Aanvankelijk zouden er 500 koren deelnemen, dat zal nu allicht wat minder zijn. Maar niettemin maakt er voor die gelegenheid een ‘Koorvlam’ een reis door Vlaanderen om uiteindelijk te arriveren op de grote openingsceremonie in de Antwerpse Expo. Die vlam zal nu zondag in het Blauwhuis arriveren, een delegatie van de Torengalm uit Waregem brengt de vlam aan. Cultuurschepen Kurt Himpe zal in Izegem de vlam onsteken, daarna wordt door alle koren samen ‘Ik hou van U’ gezongen. En Cresendo uit Meulebeke neemt uiteindelijk de vlam opnieuw mee.”

Zondag 10 oktober van 14 tot 16 uur: Korenwandeling in Izegem met start aan Eperon d’Or.

Wie is Geert Declerck?

Privé

Geert Declerck (70) is getrouwd met Maria De Clercq. Het echtpaar woont in de Heilig Hartstraat. Ze zijn de ouders van drie dochters: Lieve (46), Sofie (43) en Annelies (41). Ondertussen zijn er al 12 kleinkinderen.

Opleiding en loopbaan

Geert studeerde af als onderwijzer in de Normaalschool in Torhout. Hij gaf daarna tien jaar lager onderwijs in Bissegem. Van 1983 tot 2010 was hij vrijgesteld en gedetacheerd naar de vakbond. Hij was eerst provinciaal en later nationaal secretaris bij COV.

Vrije tijd

Actief als stadsgids in Izegem, lid van de Stroomvrienden en voorzitter van de Izegemse cultuurraad. Zingend lid én secretaris van het Sint-Gregoriuskoor. Hij is ook provinciaal secretaris van Koor&Stem en lid van het nationaal algemeen bestuur. Ook actief als hobbybrouwer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier