Fietsende Fanfare KVC De Zwaluw uit Eernegem maakt opmerkelijk wederoptreden

Fietsende Fanfare de Koninklijke Veloclub De Zwaluw was vorige woensdag 2 juni te zien in Iedereen Beroemd. (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Fietsende Fanfare de Koninklijke Veloclub De Zwaluw was vorige woensdag 2 juni te zien in Iedereen Beroemd. (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Op zaterdag 29 mei kreeg de unieke fietsende fanfare, die de naam van Koninklijke Veloclub De Zwaluw draagt, hoog bezoek. Een filmploeg van Iedereen Beroemd van de VRT maakte een reportage over het heropstarten van de fanfares.

“Onze Fietsende Fanfare de Koninklijke Veloclub De Zwaluw is een uniek gegeven. Door haar specifieke bezetting er wordt gespeeld op trompet-cavalerie-instrumenten (klaroenen) is zij zelfs uniek in de wereld”, vertelt PR-Man Erik Plovie, al meer dan 50 jaar lid en ook verantwoordelijk voor de boekingen.

“Veloclub De Zwaluw werd opgericht op 25 maart 1891 en loopt parallel met de opkomst van de fiets. Tot op vandaag is de fanfare met haar luisterrijke klankvermogen en met mooie uniformen uitgedoste leden niet enkel een curiositeit maar we zijn ook zeer graag gezien in binnen- en buitenland.”

“Met deze opnames zijn we dan ook niet aan ons proefstuk toe. Zo waren we eerder al te zien in Iedereen Beroemd. Ook in Man Bijt Hond waren we eerder al twee keer te zien. En ook in het voormalige VTM programma De Stip kwamen we aan bod. En dat bracht toen wel een kentering, want ik deed er een oproep voor nieuwe muzikanten en daar kwamen toch een aantal muzikanten op af.”

“Dit keer ging alle aandacht naar Delphin Sabbe, een van onze leden. De filmploeg vroeg ons namelijk vooraf wie er binnen ons gezelschap het meest te lijden gehad heeft van de lockdown en wie dan ook het meest van al uitkeek naar de heropstart van de repetities. Zo komt het dat de filmploeg Delphin van in het begin, bij de eerste repetitie, gevolgd heeft.”

“We zullen op TV kunnen zien hoe hij zich klaarmaakt en zijn uniform aantrekt, deelneemt aan een statische repetitie om dan nadien de fiets op te stappen en naar het dorpscentrum te trekken. Uiteraard zal hij uitgebreid aan het woord komen. De andere muzikanten van het gezelschap werkten graag mee.”

Vriendengroep

“We zijn een vriendengroep van muziekliefhebbers die amusement en voldoening hoog in het vaandel dragen. Ik had ook gehoopt dat er zaterdag tijd ging zijn om de opnames te combineren met een bevrijdingsrit doorheen het centrum, maar de filmploeg had meer tijd nodig dan we gedacht hadden.”

“In ieder geval, het was een goede repetitie voor ons eerste optreden dat gepland staat op 19 juni in Roubaix. We zijn er klaar voor en we kijken er alvast naar uit”, weet Erik Plovie.

De reportage werd uitgezonden op woensdag 2 juni.

(RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.