‘Fietsen & Trompen!’ brengt ode aan fietsende fanfares

De plaatselijke fietsende fanfare KVC De Zwaluw bestaat 130 jaar. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Op zondag 2 juni stelt auteur en muzikant Geert Vanmaeckelberghe zijn boek ‘Fietsen en Trompen!’ voor aan het grote publiek in sport- en cultuurcentrum De Klokkenput in Eernegem. Een halve thuismatch, want de Oostendenaar is lid van fietsende fanfare KVC De Zwaluw Eernegem.

Geert Vanmaeckelberghe (61) is al vele jaren muzikant. Hij speelde tot 2011 bij Showband Willen is Kunnen (Oostende), werd daarna lid van Koninklijke Fanfare De Ware Vrienden (Eernegem), om in 2014 aan te sluiten bij de Fietsende Fanfare KVC De Zwaluw. Sinds 2018 speelt hij ook bij de Koninklijke Fanfare Sint-Joris (Koekelare), waar hij ook tamboer-majoor is.

Bij De Zwaluw hoorde Geert dat er vroeger meerdere velofanfares hadden bestaan. Hij trok op onderzoek en snuisterde in muffe dozen en kelders van Heemkundige Kringen en Stadsarchieven. Hij viel van de ene in de andere verbazing en ontdekte een veertigtal velofanfares. Geen lokaal of provinciaal gegeven; deze fietsende trompetterkorpsen manifesteerden zich in alle Vlaamse provincies. Wist je dat ze meer dan 100 jaar geleden al ageerden én betoogden voor meer fietspaden? Affiches, zorgvuldig geselecteerde foto’s en documenten katapulteren ons naar het einde van de 19de eeuw.

“Tijdens deze boekvoorstelling ontdek je het unieke en bijzondere verhaal over de eerste wielertoeristenclubs met hun eigen trompetterkorpsen. Een bijzonder verhaal dat sport- en muziekbeoefening combineert”, aldus schepen van bibliotheek, Geert Vandaele.

Het boek kan ter plaatse worden aangekocht en de auteur zal met veel plezier signeren. (ED)

De boekvoorstelling van ‘Fietsen & Trompen!’ vindt plaats op zondag 2 juni van 10.30 tot 12 uur in de polyvalente zaal van sport- en cultuurcentrum De Klokkenput, Bruggestraat 104 in Eernegem, en wordt opgeluisterd met een live optreden van de plaatselijke Velofanfare KVC De Zwaluw – opgericht in 1891 en de enige overgebleven velofanfare in Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier