De liefde volgens Jen(te): een tweede single

NEVA met Jen(te Neels) tweede van links. (gf)
NEVA met Jen(te Neels) tweede van links. (gf)
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Jen(te) Neels heeft muzikaal een hele weg afgelegd, sinds ze twee jaar geleden aan PXL Music in Hasselt de opleiding Zang en Songwriting begon te volgen. Ze zei haar Brugse band Might Be vaarwel en bracht begin vorige zomer haar eerste solosingle ‘The Fourth of July’ uit. Nu is er de opvolger ‘In blue’. En in maart verscheen het titelloze minialbum van NEVA, de vierkoppige band waarvan ze de frontvrouw is.

Jen(te) Neels (20) groeide op in Sint-Michiels. Ze is de halfzus van Frodo en Arend, haar vader heet Eric Neels: alle drie muzikanten. Met zulke genen kon het bijna niet anders dan dat ook zij, gewapend met een kloeke stem en dito gitaar, het pad van de rock zou verkennen.

Sinds ze aan de muziekhogeschool in Hasselt studeert, schakelt Jen(te) een paar tanden hoger. Met volwassener gitaarspel en teksten over haar aanrakingen met de liefde en dus het mannelijk geslacht. “Kennelijk heb ik nog niet veel geluk mogen beproeven, want na mijn debuutsingle ‘The Fourth of July’, over een relatie die schipbreuk leed, gaat ook de opvolger ‘In blue’ over een uit de kom geschoten liefdesverhouding. De hoofdfiguur wil haar mannenmiserie dan maar compenseren door toenadering te zoeken tot iemand van hetzelfde geslacht, maar ook dat biedt geen soelaas. Ze is hetero”, lacht ze.

Voor ‘In blue’ werkte ze samen met Hannes Cuyvers. Het rijke, door haar geschreven arrangement kreeg vaste vorm in de studio van Ace Zec. “Ik koester de ambitie om rond mijn solowerk vanaf het najaar een band te vormen”, geeft ze haar ambities bloot.

Synthpopband

Over bands gesproken: anderhalf jaar geleden vormde ze samen met drie medestudenten, onder wie de 19-jarige Fieke Soete uit Oostende, NEVA. Omdat de helft van de leden stemeffecten, elektronica en drumpads aan de groepssound toevoegt, omschrijven ze zichzelf – hoe eighties – als een synthpopband. “Ik sta in voor de teksten en de melodieën, maar ik beschouw NEVA echt als een eenheid. We dragen met zijn vieren bij tot de groepssound”, duidt Jen, die bij dit gezelschap zingt en gitaar speelt.

Het kwartet bracht eind maart een eerste ep uit met de tracks ‘Ocean’, ‘Tattoo’ en het door een ritmebox voortgestuwde ‘Strangers’. “In tegenstelling tot bij mijn soloproject zijn mijn teksten bij NEVA minder persoonsgebonden. Ik hoop vooral dat onze toehoorders die zaken oppikken waarin ze zich herkennen. Enkel ‘Strangers’ heeft een duidelijke teneur. Het gaat over een stukgelopen relatie – alwéér – (lacht) en het gevoel dat je overvalt als je elkaar terugziet: the thrill has gone . Kennelijk is de liefde met haar schaduwzijden, zeker bij mijn soloproject, mijn euh thema.” (gniffelt)

https://vi.be/platform/jenmusic en https://vi.be/platform/neva

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.