Componist Roland Coryn viert zijn 85ste verjaardag:“Als woorden falen spreekt muziek”

Op de foto herkennen we onder meer Jan De Wilde, schepen Lynn Callewaert, Roland Coryn, schepenen Kathleen Duchi en Francis Pattyn, burgemeester Alain Top, gemeenteraadsvoorzitter Rita Beyaert, directeur Inge Kerkchove van de Academie. © LO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Roland Coryn, de Harelbeekse componist en eredirecteur van de voormalige Muziekacademie Peter Benoit werd 85 jaar. Dat werd gevierd met een uniek huldeconcert met werken van Mozart, Brahms, Debussy en Coryn voor twee piano’s.

Roland Coryn is componist, altviolist en muziekpedagoog. Hij behaalde een eerste prijs notenleer, piano, altviool, kamermuziek, harmonie, contrapunt, fuga en compositie. Hij componeert vooral kamermuziek maar ook veel muziek voor groot orkest en koor.

“Als we naar zijn leven en werk kijken, zien we niet alleen een componist, maar een visionair, een bron van inspiratie en een pionier in zijn vakgebied” – schepen van Cultuur Francis Pattyn

Bij de start van zijn loopbaan was Roland voornamelijk actief als pianist en altviolist in diverse kamermuziekensembles. Vanaf 1970 spitste hij zich meer toe op muzikale compositie, vanaf 1990 kwamen daar koorwerken bij. Als componist behaalde hij onder meer de Jef Van Hoofprijs, de Tenutoprijs en de Koopalprijs voor zijn kamermuziekoeuvre. Voor zijn volledige oeuvre werd Roland gelauwerd met de Visser-Neerlandiaprijs. Roland werkte twintig jaar als leraar piano, viool, altviool en samenspel aan de muziekacademies van Harelbeke en Izegem. Hij was docent compositie aan de Hogeschool in Gent, directeur van het SMC in Oostende en van de SAMW Peter Benoit, nu HAP! in Harelbeke.

“Visionair”

Op 21 december 2023 werd hij 85 en kreeg nu een huldeconcert aangeboden. “Ik sta daar niet bij stil dat ik een dagje ouder wordt (lacht). Ik kijk nog altijd naar morgen”, zei hij op zijn 80ste verjaardag aan onze krant.

“Ik voel me goed. Ik probeer fit te blijven en stap nog elke week enkele kilometer. Ik voel me goed als ik met muziek kan bezig zijn. Ik aarzel nog altijd niet om naar Brussel of Antwerpen te gaan om muzikale creaties bij te wonen. Ik lees veel: oefeningen voor de geest”, aldus Roland, die houdt van muziek, talen, poëzie en lezen.

“Als we naar zijn leven en werk kijken, zien we niet alleen een componist, maar een visionair, een bron van inspiratie en een pionier in zijn vakgebied”, zegt schepen van Cultuur Francis Pattyn (CD&V). “Met decennia toewijding aan zijn kunst trakteerde hij ons op prachtige melodieën, ontroerende harmonieën en tijdloze composities die onze harten hebben geraakt en onze zielen gevoed.”

Roland kreeg een SDG-pin opgespeld en ontving een waardebon voor de bibliotheek. De schepen ronde af met woorden die op de website van Roland staan: “Waar woorden falen spreekt de muziek.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier