Brihang en Compact Disk Dummies: van as tot vinylplaat

Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Ook Willy Organ, de redder van het Vlaamse levenslied, en Het Zesde Metaal behoren tot de tracklist van een heel bijzondere schijf getiteld ‘Bad News. Good News.’.

Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft de muziekindustrie immense verliezen opgelopen. Vooral het livecircuit bloedde als nooit tevoren. Sabam, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers, berekende dat de inlandse muziekscene een verlies van maar liefst 41 miljoen euro noteert ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.

De soundtrack van de bevrijding

Velen zijn dan ook bijzonder opgetogen dat er door een verdere versoepeling van de coronamaatregelen binnenkort opnieuw concerten en festivals aankomen. Om dat heuglijke feit te vieren, komt platenfirma N.E.W.S. Records met wat ze zelf ‘de soundtrack van de bevrijding’ noemt. Op zaterdag 12 juni is het opnieuw Record Store Day, zowat de internationale feestdag van de onafhankelijke platenwinkel en -maatschappijen.

Vanaf die dag kan je een vinylschijf aanschaffen die gefabriceerd werd op basis van … de assen van dag- en weekbladen en tijdschriften van vorig jaar. Die assen werden in pulp geïnjecteerd, de grondstof voor de platen. “Een metafoor waarbij we willen aangeven dat goede muziek slecht nieuws steeds overleeft, hoe bedrukkend sommige onheilstijdingen ook kunnen zijn”, legt Alexander Wolf van N.E.W.S. Records uit.

Mash-up

Hiervoor werkte N.E.W.S. Records samen met And Vinyl, een Brits bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Op deze limited edition vinylplaat mag je nieuw materiaal verwachten van Vlaamse alternatieve acts als Millionaire, Nordmann, Mauro Pawlowski en STUFF.

Ook West-Vlaanderen tekent present. Naast Het Zesde Metaal en Willy Organ mag je ook een bijdrage verwachten van Brihang & Compact Disk Dummies. Hun bijzondere bijdrage aan De Week van de Belgische Muziek, met name hun mash-up van Steentje en I remember , zal op dit album staan. Wie zei ook alweer dat je oude kranten best bij het oud papier legt?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.