Balthazar brengt vijfde album uit: “Dit is onze meest dansbare plaat”

De opmerkelijke albumhoes van ‘Sand’.
De opmerkelijke albumhoes van ‘Sand’.
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Met ‘Sand’ heeft indierockgroep Balthazar al hun vijfde album in tien jaar tijd uit. Een mooi gemiddelde, en toch slaagde de band rond Kortrijkzanen Maarten Devoldere en Jinte Deprez er opnieuw in om zichzelf heruit te vinden. Ondanks – of liever dankzij – corona, dat hen dwong om creatief te zijn. “Maar nu verlangen we wel om ons nieuw materiaal live te brengen!”

Eerst even terug in de tijd. In maart 2020 rondt Balthazar hun Europese Fever -tour om de gekende reden vervroegd af. Die bracht de Gents-Kortrijkse band de maanden daarvoor onder meer tot in Polen, Griekenland en Italië, met ook een driedaagse tussenstop in het Koninklijk Circus in Brussel. Op de tourbus schrijft het vijftal volop nieuwe nummers, maar tegen dat ze goed en wel klaar zijn om die op te nemen, heeft de crisis de cultuursector compleet lam gelegd.

Samen in de studio duiken, zat er toen niet meer in. Hoe hebben jullie dat opgelost?

Maarten Devoldere : “Via het internet. Jinte, producer Jasper Maekelberg en ikzelf hebben de songs apart afgewerkt en naar elkaar doorgestuurd, wat voor ons wel een nieuwe manier van werken was. Enerzijds hebben we nog nooit zoveel externe artiesten ingeschakeld voor de backing vocals of de blaaspartijen, maar anderzijds hebben we nu meer drumsamples en synthesizers gebruikt dan ooit tevoren. Daardoor klinkt de plaat elektronischer dan we het oorspronkelijk bedoeld hadden.”

Jinte Deprez : “Het zit hem in details, maar voor ons is er zeker een coronastempel hoorbaar. Elke plaat is natuurlijk een momentopname en hier sluimeren de geldende maatregelen van vorige zomer duidelijk in door. Door die beperkingen werden we uitgedaagd om creatief te zijn. Zeker omdat dit al onze vijfde plaat is, was die aanpak best welgekomen, ook al was het wat gedwongen.”

Die coronastempel is ook aanwezig in het coverbeeld: een typisch tafereel uit de wachtzaal. Of wat moeten we daar juist achter zoeken?

Jinte : “Eigenlijk hadden we die cover al gekozen vóór het virus de kop opstak. Het viel ons namelijk op dat veel teksten over tijd gingen, zoals die van Losers en Hourglass . Dit konden we gebruiken als rode draad. De titel van de plaat verwijst overigens naar het zand in een zandloper.”

“Het album is al lang klaar, maar we kunnen onszelf nog wel verrassen met de live-interpretatie”, zeggen frontmannen Maarten Devoldere en Jinte Deprez van Balthazar. (foto Alexander D’Hiet)
“Het album is al lang klaar, maar we kunnen onszelf nog wel verrassen met de live-interpretatie”, zeggen frontmannen Maarten Devoldere en Jinte Deprez van Balthazar. (foto Alexander D’Hiet)

Maarten : “Een vriend stuurde ons een foto door van de Homunculus Loxodontus van de Nederlandse kunstenares Margriet van Breevoort, wat we een grappig maar ook intrigerend beeld vonden. Die zit inderdaad in een wachtzaal en dit krijgt nu natuurlijk onbedoeld een extra gelaagdheid. De plaat is al af van vorige zomer, maar komt er uiteindelijk met nog een extra maand coronavertraging. En nu wordt ons geduld verder op de proef gesteld, tot we die met een nieuwe tour kunnen promoten. Vanaf september willen we opnieuw doorheen Europa reizen en op vrijdag 26 november spelen we de slotshow in de Lotto Arena. Het jeukt echt om nog eens samen te kunnen optreden.”

‘Sand’ volgt heel snel op jullie vorige album: ‘Fever’ kwam uit in 2019. Zijn jullie dan nu alweer nieuwe songs aan het schrijven?

Maarten : “Die vorige plaat voelde aan als een bevrijding, omdat we daarop extraverter klonken dan in ons ouder werk. Toch bleven we na die release wat op onze honger zitten. Niet zozeer uit ontgoocheling, maar wel uit enthousiasme: we voelden dat er nog meer in zat. Daarom lukte het zo vlot om nieuwe nummers te schrijven, als het ware in de roes van dat vorige album. Een nieuwe break-up helpt daarbij natuurlijk ook altijd.” (grijnst)

Jinte : “Na elke release volgt er sowieso een reactie. Ofwel ga je verder in diezelfde flow, ofwel ga je juist tegen de stroom in. Dit is onze meest dansbare plaat, dus we zijn zelf heel benieuwd wat dat zal geven op een podium.”

Hoe tevreden zijn jullie zelf over het nieuwe album?

Jinte : “Het is de beste plaat die we al gemaakt hebben, maar dat zullen we van de volgende natuurlijk ook zeggen. Da’s logisch, anders breng je die niet uit. Van een sleur is er nog geen sprake bij ons, ook al omdat wij er even tussenuit zijn geweest met onze soloprojecten. Integendeel, we voelen dat we als songwriters rijpen met de tijd.”

Maarten : “Ik zing daar trouwens over in Losers , wat gaat over ons vertrouwen in de toekomst. In een strofe bejubel ik de Italiaanse zanger Paolo Conte, die in L’orchestrina op een heel charismatische manier simpelweg tralala zingt. Daar werken we naartoe, maar voorlopig blijven we als kleine meisjes met een haarborstel voor de badkamerspiegel zingen.”

Dat lijkt mij valse bescheidenheid, want jullie brengen ‘Sand’ uit op cd, vinyl én cassette. Dan schreeuw je toch om gehoord te worden?

Maarten : “Die cassette is een idee van ons label. Ik geloof niet dat je daarop de beste audio krijgt, maar feit is wel dat elk medium zijn eigen handelingen en dus ook zijn eigen beleving heeft.”

Jinte : “Leuk is ook dat het artwork hierop anders tot zijn recht komt, door het andere formaat. In ieder geval gingen de deluxe bundles met de drie dragers vlot over de toonbank tijdens de presale . Wellicht zien onze fans hierin een extra manier om ons in deze harde tijden te steunen en daar zijn we hen natuurlijk erg dankbaar voor!”

Sand verschijnt op vrijdag 26 februari en telt 11 tracks. Op 26 november speelt Balthazar in de Lotto Arena in Antwerpen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.