Academie in Roeselare streamt afstudeeroptredens van Point Final

Schepen Nathalie Muylle en directeur Dirk Lievens met de finalisten Aurelie Lammertyn, Johan Denys en Laurien Declercq.© Stefaan Beel
Schepen Nathalie Muylle en directeur Dirk Lievens met de finalisten Aurelie Lammertyn, Johan Denys en Laurien Declercq.© Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

De afstudeerconcerten en -performances van de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten gaan dit jaar digitaal. Voor velen is het niet alleen het einde van een jaar oefenen maar ook het slot van hun opleiding in de STAP. Dat vieren ze met Point Final, het Festival voor Podiumkunsten.

De laatstejaars van de STAP hadden zich het eindpunt van hun kunstopleiding wel anders ingebeeld. Toch schakelden school, leerkrachten en leerlingen het voorbije jaar met de nodige inspanning over naar een alternatief. Lessen werden online of met de nodige maatregelen georganiseerd.

Ook voor het slotconcert van de afgestudeerden werd een alternatief gezocht. “Dit konden we toch niet geruisloos laten voorbijgaan, klinkt het vanuit de academie”, zegt directeur Dirk Lievens.

Opnames niet bewaard

“Als het even meezit, kunnen zelfs veel meer mensen dan in een gewoon jaar Point Final meemaken want we streamen 14 concerten van de afdeling Muziek en zeven voorstellingen van de afdeling Woord op het internet. Het worden bijna echte live concerten want de opnames worden nadien niet bewaard. Wie ze wil zien, moet echt op het juiste moment voor zijn of haar scherm zitten.”

De finalisten treden vooral op in De Kleine Stooringhe in Rumbeke en in zaal De Komedie van De Spil. Maar de vele afdelingen van de STAP organiseren hun afstudeermomenten in hun eigen gemeente zoals in het OC van Lichtervelde, De Gulden Zonne in Hooglede of De Beuk in Kortemark.

“We kunnen er niet omheen, het wordt niet hetzelfde als ‘normaal’. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het moment waarop we onze leerlingen weer de kans kunnen geven om samen het podium te vullen zodat ze ook ten volle kunnen genieten van het applaus van het publiek”, aldus nog directeur Dirk Lievens.

Een van de finalisten is Laurien Declercq uit de afdeling Woord. “De STAP binnenlopen voelt altijd aan als thuiskomen. Ik ben er de voorbije twaalf jaar bijna elke week geweest. Vriendschappen maken, was er even belangrijk als iets bijleren.”

Aurelie Lammertyn studeert af op haar twintigste. “Ik begreep twaalf jaar geleden niet waarom mijn ouders me naar de dictie wilden sturen. Maar kijk, ik ben hier nog altijd. Ik volgde drama, voordracht en repertoire. Momenteel zit ik mijn laatste jaar regie. Ik speel ondertussen ook bij de Compagnie dus de komende tijd zijn ze hier in de STAP nog niet van mij af.”

Tips en tricks

Tussen al dat jong geweld kom je in de academie ook Johan Denys tegen. “Ik zal zestig zijn als ik hier afstudeer. Ik ben allicht een van de oudsten die hier een Point Final mag spelen.”

“Mijn euphonium, een koperblazer uit de familie van de tuba’s, hing van mijn 35ste tot aan mijn 50ste aan de haak. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

“Ik begon opnieuw bij de Harmonie Sint-Cecilia in Rumbeke maar wil je vooruitgang maken dan moet je naar school. STAP heeft me na een lange pauze weer goesting doen krijgen om te spelen en vooral je leert de tips en tricks van echte beroepsmuzikanten om moeilijke dingen toch onder de knie te krijgen.”

“Je moet echt op het juiste moment voor je scherm zitten”

“Nu ik ben afgestudeerd, blijf ik zeker spelen in Rumbeke en ook bij de Nieuwpoort Concert Band. Momenteel mis ik enorm het samen spelen. De eerste repetities na corona zullen voor mij een feest zijn”, aldus nog Johan Denys.

Een opsomming geven van alle concerten, optredens, muzikanten, woordkunstenaars is onbegonnen werk en zou oneer doen aan al wie niet vermeld wordt. Een overzicht zie je op de website www.pointfinal.staproeselare.be waar je meteen ook de links vindt naar de live gestreamde voorstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier