Expo belicht geschiedenis algemeen stemrecht

De organisatie met v.l.n.r.: Michel Vincke, Germain Vanhoutte, Geert Onraedt, Joeri Soete, Ann Vandenbroele, Ben Van Quathem, Reginald Deschrijver en Marc Bonte. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

De sociaal-culturele vereniging Linx+ en Vooruit organiseren vanaf zaterdag een tentoonstelling in de bibliotheek, Warandestraat 7. Daarin gaat alle aandacht naar de geschiedenis van het algemeen stemrecht.

“We zijn een onafhankelijke vereniging, die weliswaar is gegroeid uit de schoot van de vakbond ABVV”, opent Geert Onraedt, voorzitter van Linx+ West-Vlaanderen. “Zo organiseerden we in het verleden onder meer een project met sociale fotografie en een expo over de rol van vrouwen in de Groote Oorlog. Nu belichten we met Leve het stemrecht voor iedereen! de geschiedenis van het algemeen stemrecht.”

Vertrouwen

En dat is nodig, meent Onraedt. “Dit jaar staan heel wat belangrijke verkiezingen op de agenda. Je hebt de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, maar dichter bij huis de Europese verkiezingen en natuurlijk ook de federale, Vlaamse en lokale verkiezingen. Een studie van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen toont echter aan dat het vertrouwen in politiek alsmaar daalt. En toch, sinds 1830 is er letterlijk gevochten en gestorven om stemrecht te verkrijgen. Waarom haken mensen dan af?”

Van het cijnskiesrecht in 1831 over het vrouwenstemrecht in 1948 tot vandaag: de expo belicht het allemaal aan de hand van zo’n 28 panelen, toelichting via een QR-code en audio, gratis krantje en boek (15 euro). “Zonder de strijd voor algemeen stemrecht, geleverd door onze voorouders, was er vandaag geen sprake van een vijfdagenweek, 38 urenwerkweek of sociale zekerheid in het algemeen. Dankzij de invoering van het stemrecht voor iedereen is het democratiseringsproces echt op gang gekomen, waardoor we vandaag kunnen genieten van gunstige arbeidsomstandigheden, ziekteverzekering, betaalde vakantie en veel meer”, voegt schepen Michel Vincke (Vooruit) eraan toe.

Verworvenheden

“Zonder die verbeten strijd van onze voorouders waren we vandaag nog bezig met 7 dagen op 7 te werken, in armoede en zonder enig perspectief. Het belang van dit stemrecht, van onze sociale zekerheid en verworvenheden kunnen niet genoeg benadrukt worden.”

De expo opent morgen, zaterdag 10 februari, om 10 uur en loopt tot 22 februari. Naast schepen Vincke komt ook volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht spreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier