‘Door de wind’: het verhaal van de offshore windenergie op kindermaat in het Fort Napoleon

De CEO’s van DEME, Jan De Nul en Elia, de organisatoren, politici en auteurs. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

In het Fort Napoleon op de Oostendse Oosteroever loopt vanaf maandag 20 mei de interactieve expo ‘Door de wind’, die de groene energie voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun familie heel bevattelijk openbaart.

Het historische fort was vorig jaar nog het decor van een Europese energietop met onder andere de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse kanselier Olaf Scholz en andere regeringsleiders.

Nu kan het jonge grut er interactief en educatief kennis maken met de offshore windmolens, en hoe die groene energie tot in hun huizen brengt. Of ze kunnen zich vergapen aan een grote maquette van het toekomstige Prinses Elisabeth energie-eiland voor onze kust of modellen van installatieschepen. Op grote toetsschermen reconstrueren ze zelf het boeiende verhaal.

Boek

De expo bouwt voort op het boek met dezelfde titel van uitgeverij Stratier van Dieter Coppens en Tom Suykens waarin auteur Sarah Devos vertelt hoe de wind ook lampen laat branden. De illustraties zijn van Davien Dierckx.

“Met deze expo willen we ook de voor Oostende erg belangrijke blauwe energie als toeristische troef uitspelen”, zegt algemeen directeur Toerisme Oostende Peter Craeymeersch. “Oostende is een pionier en erg belangrijke hub voor de blauwe economie en deze expo versterkt alleen maar onze leidende positie ter zake”, aldus burgemeester Bart Tommelein.

Noordzeecentrale

De tentoonstelling werd officieel geopend door minister van Energie Tinne Van der Straeten. Fréderic Dunon CEO van Elia Transmission Belgium stelde: “De Noordzee wordt de energiecentrale van de toekomst en de toekomst is aan de jeugd. Dus leek het ons een goed idee om mee onze schouders te zetten onder deze doe-tentoonstelling voor kinderen.”

Dat konden Julie De Nul, CEO van de Jan De Nul Group en Luc Vandenbulcke CEO van DEME Goup alleen maar beamen. Ook voormalig CEO van Elia, Kris Peeters was aanwezig.

De expo loopt tot en met 29 september e.k. Voor meer informatie en tickets: www.fort-napoleon.be.

Op de benedenverdieping van het Fort loopt ook nog tot 27 augustus de doe-expo ‘De Waanzinnige Boomhut’. Ook een organisatie van Toerisme Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier