Dominiek Dendooven verruilt In Flanders Fields Museum voor Merghelynck Museum: “Fier dat ik een baken heb verzet”

Karen Derycke en Dominiek Dendooven bij de kast met Indiase artefacten uit WO I in het IFFM. © EF
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Ieperling Dominiek Dendooven (52) mocht het kenniscentrum van In Flanders Fields Museum 26 jaar lang zijn thuis noemen als een van de vier wetenschappelijke medewerkers. Nu vertrekt hij naar het Merghelynck Museum om onontgonnen schatten daar te ontdekken, te bestuderen en met de wereld te delen.

Om het medewerkerskwartet in het kenniscentrum compleet te houden, is de vacature vlotjes ingevuld door de Ieperse Karen Derycke (39). “Ik ben tot augustus 2022 een goeie acht jaar wetenschappelijk medewerker geweest in het toenmalige Memorial Museum Passchendaele 1917 (nu Passchendaele Museum, red.). Daarna ben ik als coördinator erfgoed en archief aan de slag gegaan bij de dienstverlenende vereniging Midwest, vergelijkbaar met wat CO7 hier doet maar dan in de Roeselaarse regio.”

Karen kent Dominiek al lang, maar werkte pas in 2020 nauw met hem samen. “We stonden samen mee in voor het Feniks-project, waar mijn nieuwe baas (IFFM-directeur Stephen Lodewyck, red.) toen als coördinator voor Westtoer verantwoordelijk voor was. Dat ik hier nu de kans krijg om rond erfgoed onderzoek te mogen doen zie ik als een zeldzame en unieke opportuniteit om de geschiedenis van de eigen regio mee te mogen uitdragen.”

Geen directeursambitie

Ook Dominiek heeft zijn job als wetenschappelijk medewerker voor het IFFM altijd met heel veel liefde uitgeoefend. “Bezig zijn met geschiedenis is mijn passie en dit kunnen en mogen overbrengen naar een ruim en dankbaar publiek heeft me veel voldoening geschonken. Daarom wil ik het volgende er expliciet bij vermelden: ik heb echt nooit de ambitie gehad om directeur van het IFFM te worden. Ik heb dat duidelijk en ruim voor het vertrek van Piet Chielens (de vorige IFFM-directeur, red.) aan het bestuur laten weten. Ik wil onderzoek doen en vertellen.”

Daar bevestigt Karen hem in: “Jij kan een historisch verhaal heel goed overbrengen aan een breed publiek. Daarnaast denk ik dat je vooral ook fier mag zijn op het netwerk dat je hebt opgebouwd. De dienstverlening die jullie hier bieden is fantastisch en heel laagdrempelig.” Ook terwijl we het interview deden kregen Nederlandse toeristen uitleg over een specifieke vraag rond gesneuvelde familieleden.

Ieperse parel

Heel wat musea met grotere budgetten kunnen hier volgens Dominiek nog wat van opsteken. “En dat hebben we gedaan met een klein team van slechts vier wetenschappelijke medewerkers: Annick Vandenbilcke, Pieter Trogh, Dries Chaerle en ikzelf, waarbij iedereen steeds een gelijkwaardige positie had. In mijn nieuwe job in het Merghelynck Museum zal ik eigenlijk vooral alleen bezig zijn. De stap is een heel bewuste keuze, omdat ik besef dat er hier over de 18de en 19de eeuw nog gigantisch veel te vertellen valt.”

“Na 26 jaar oorlog en geweld ben ik verheugd om me vanaf 15 april op schoonheid te mogen concentreren. Wie beweert dat ik naar hier verbannen ben, is van slechte wil. Deze carrièreswitch is absoluut een positieve keuze. Er is immers nog nooit wetenschappelijk onderzoek gebeurd naar de Merghelynck-collectie. Het is ook een ideale gelegenheid om een nieuwe museumgids te schrijven en ik zie het als mijn roeping om deze Ieperse parel veel bekender en toegankelijker te maken. Ik geef hier al 26 jaar rondleidingen en er zit zoveel potentie: aan mij nu om het wereldkundig te maken!”

Multiculturele aspect

Het meest fier is Dominiek op het multiculturele aspect dat hij heeft kunnen introduceren in het IFFM. “Voordien was onvoldoende geweten dat er hier ook veel vreemde nationaliteiten, zoals Chinezen en Indiërs, het leven gelaten hebben. In 2017 heb ik een tentoonstelling mogen maken in India en daarvoor kreeg ik van Koning Filip de titel van Officier in de Orde van Leopold op 4 februari 2018. Dat mijn werk op dat niveau gewaardeerd wordt, bewijst dat ik toch een baken heb verzet op het vlak van WO I-herdenkingen.”

Dominiek Dendooven

Privé: Geboren in Brugge en sinds 1997 woonachtig in Ieper. Gehuwd met Mieke De Neve en vader van twee kinderen en twee pluskinderen.

Opleiding: Licentiaat geschiedenis (met specialisatie in de 18de eeuw). Doctoraat rond WO I.

Loopbaan: Medewerker persknipselagentschap Brussel. Vanaf februari 1998 medewerker Ieperse musea. Vanaf april 2024 wetenschappelijk verantwoordelijke Merghelynck Museum.

Karen Derycke

Privé: Geboren in en nog steeds woonachtig in Ieper. Gehuwd met Peter Duron en moeder van twee kinderen.

Opleiding: Master in de geschiedenis (met specialisatie in de nieuwste tijd, 18de eeuw tot heden). Opleiding journalistiek en leerkracht.

Loopbaan: Lesgegeven in Ieper/Poperinge/Veurne (2009-2012). Wetenschappelijk medewerker Passchendaele Museum (mei 2014 tot augustus 2022 ). Coördinator erfgoed & archief bij DVV Midwest (augustus 2022 tot maart 2024). Vanaf april 2024 wetenschappelijk medewerker In Flanders Fields Museum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier