Minister Diependaele (NV-A) bezoekt Oude Kerk Vichte

Minister Matthias Diependaele toonde zich begaan met het onderhoud van de oude kerk in Vichte. © GV
Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (NV-A) was woensdag 1 september te gast in het historisch hart van Vichte. Op uitnodiging van voorzitter N-VA Anzegem Frederik Cardon bezocht hij onder meer de Oude Kerk.

Het gebouw vertoont ernstige barsten en heeft nood aan grondige restauratiewerken. Hiervoor werd een subsidiebedrag van 175.000 euro toegekend dat aangevraagd werd door het gemeentebestuur. “We willen vooral inzetten op onderhoud van ons erfgoed, want dat is minder drastisch dan herstellingswerken. En via verhalen moeten we ons erfgoed doorgeven aan de volgende generatie”, aldus minister Diependaele.

orginele klokkenmuur

“Het is ongelofelijk dat dit uniek Romaans kerkje dat gebouwd werd rond 1100, hier nog staat met haar originele ruwe klokkenmuur”, aldus Chantal Depaemelaere, secretaris van de Vichtse Dorpsraad en lid van de Heemkundige kring De Spinspoele. “We zijn verheugd dat de minister deze zaak behartigt, doch willen we onze grote bezorgdheid uitdrukken naar het gemeentebestuur omtrent de bemaling van grondwater bij tal van bouwprojecten in de buurt. Er lijkt maar geen einde aan te komen aan de bouw van appartementen. Het opgepompte grondwater moet terugkeren naar de bodem om verdere scheuren en verzakkingen aan de Oude Kerk en de omliggende huizen te voorkomen.” (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.