‘Kunstenal wandelt’ brengt jongerenkunst in ramen Brugse horecapanden

© (Foto GF)
Redactie KW

Ze palmden al de verdiepingen van het voormalige politiecommissariaat, gelegen aan het Beursplein in Die Scone, in en vulden ook het leegstaande kasteel Les Fayards, dat je aan de Pelderijnstraat 54 in Sint-Kruis vindt, met jonge kunst. Voor een nieuw project stippelde Kunstenal vzw een wandelparcours in de Brugse Binnenstad uit waar werk van alweer jeugdige creatievelingen te zien zal zijn. Gratis mee te maken op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 december, telkens van 16 uur tot 23 uur.

KunstEnAl – ondertussen Kunstenal – is al zes jaar actief in Brugge. De vzw wil cultuur en kunst van zowel amateurs als professionelen promoten en dit binnen de context van Die Scone. “Als beginnende kunstenaar is het vaak bijzonder moeilijk om je werk aan een publiek te tonen. Kunstenal wil beginnende kunstenaars/jongeren graag de kans geven om dit te doen”, zegt Lander Hoornaert van Kunstenal vzw. “Twee basisingrediënten naast het werk van de kunstenaar/jongere zijn de locatie en de combinatie. In onze locatiekeuze proberen we laagdrempelig en origineel te zijn, weg van de grote cultuurhuizen en een beetje rebels. Onze vzw werkt ook nomadisch. Met combinatie wordt het mengen van cultuurvormen bedoeld. Muziek is bijvoorbeeld voor sommige jongeren toegankelijker dan bijvoorbeeld poëzie. Door beide te combineren, kunnen liefhebbers van één bepaald medium proeven van een andere kunstendiscipline. Ook pogen we met die combinatie een netwerk te vormen tussen de kunstenaars onderling. Zo kunnen ze verder groeien en eventueel samenwerken met gelijkgezinden.”

Het nieuwe initiatief van de vzw heet ‘Kunstenal wandelt’. Deze route in openlucht neemt je volgend weekend mee door het centrum van Brugge. Daar zullen jeugdige lokale kunstenaars hun werk exposeren in ramen en etalages van horecapanden waar de geldende coronamaatregelen momenteel zorgen voor weinig bedrijvigheid.

Veel jong talent

Het deelnemende jong geweld en de locaties van ‘Kunstenal wandelt’ zijn: Kim Lefevre en Anne Verbeuren (Snuffel Hostel, Ezelstraat 42), Hennie Mahieu (De Republiek, Sint-Jakobsstraat 36), Anneleen Valcke en Lien Desmet (Naaldenstraat 3), Marie Vandewalle (Cocktail Bar Ran, Kuipersstraat 4), Florien Allemeersch (Paula Mostaert, Geldmuntstraat 9), Emily Maenhout (‘t Verdriet van België, Sint-Jansstraat 1), Els Lesage en Frieke Verlé (De Tank, Burg 4), Neil Haesebrouck en Rodrigo Fraga (Loppemstraat 16), Nicola Van Acker (Otomat, Simon Stevinplein 12), Charlot Catteeuw (Villa Bota, Park 8), Esther Cornelis (Eekhoutstraat 26) en Lucas Delaere (Lust Food, Schouwvegersstraat 2).

“Er gelden nog steeds strikte maatregelen inzake Covid-19. We verzoeken alle bezoekers dan ook om hier te alle tijde rekening mee te houden”, geeft Hoornaert nog als advies mee.

Op www.kunstenal.be/wandelt vind je meer info over de deelnemende jonge creatievelingen.

(SVV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.