Zevende editie van Beaufort in álle kustgemeenten: “De werken zijn geïnspireerd door lokale verhalen”

© GLO
© GLO
Gillian Lowyck

Dit jaar vindt de zevende editie van triënnale Beaufort plaats langs de kust. Opvallend: álle kustgemeenten nemen deel. In alle gemeenten komen er twee werken, een permanent en een tijdelijk werk. Daarnaast is er ook een kustbreed project. De zevende editie van Beaufort loopt van 27 mei tot 7 november.

Curator Heidi Ballet – die de honneurs al voor de tweede keer waarneemt – selecteerde 21 kunstenaars die 21 kunstwerken realiseren, waaronder één project voor de hele kust. Ook Blankenberge is na een korte afwezigheid opnieuw van de partij. “Het is een extra troef dat alle kustgemeenten en -steden partner zijn. Beaufort blijft een sterk merk”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

“Het thema van Beaufort 21 ligt in het verlengde van haar voorganger in 2018. Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Als de hoogbouw aan de kust af en toe de vraag oproept ‘hoe heeft de mens de kust veranderd’, dan wordt de vraag nu omgedraaid: ‘hoe heeft deze kust de mens veranderd’. Dit perspectief lijkt meer gepast na een jaar van pandemie”, legt curator Heidi Ballet uit.

Lokale verhalen

“De werken zijn geïnspireerd door lokale verhalen, zowel uit de natuurlijke als de menselijke geschiedenis. Daarnaast benadrukken ze vergankelijkheid. In de eerste plaats vergankelijkheid van mens en materiaal, maar verder ook de fluctuerende interpretatie van de geschiedenis.”

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Nieuw is het project voor de volledige kust: tijdens de zomer wordt een muzikale creatie van kunstenaar Ari Benjamin Meyers uitgevoerd in elke kuststad. De tien uitvoeringen gebeuren in samenwerking met ‘Die Verdammte Spielerei’. “Westtoer doet een warme oproep aan alle amateurensembles aan de kust en in het hinterland om deel te nemen aan deze muzikale performance”, klinkt het.

Permanente kunstwerken

Er komen permanente kunstwerken in De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke-Westende, Oostende, De Haan-Wenduine, Blankenberge en Knokke-Heist. De tijdelijke werken zijn langs de hele kustlijn te bewonderen. Waar de werken precies zullen komen, is nog niet bekend.

Deze kunstenaars zorgen voor permanente werken: Laure Prouvost in De Panne, Els Dietvorst in Koksijde-Oostduinkerke, Goshka Macuga in Nieuwpoort, Oliver Laric in Middelkerke-Westende, Rosa Barba in Oostende, Maen Florin in De Haan-Wenduine, Marguerite Humeau in Blankenberge en Jeremy Deller in Knokke-Heist.

De tijdelijke kunstwerken zijn van de hand van Adrián Villar Rojas, Nicolás Lamas, Michael Rakowitz, Heidi Voet, Timur Si-Qin, Maarten Vanden Eynde, Monokino, Rossella Biscotti, Jimmie Durham, Raphaela Vogel, Sammy Baloji en Nel Aerts.

De zevende editie van Beaufort loopt van 27 mei tot 7 november. Meer info: www.beaufort21.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.