William Sweetlove daagt met ‘The Examinator’ tien bevriende kunstenaars uit

‘The Examinator’ toont hoe tien gastkunstenaars omgaan met de vier opdrachten die gastheer William Sweetlove hen oplegt. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Vanaf zaterdag 29 maart wordt de voormalige kerk van Leffinge opnieuw een stukje kleurrijk Sweetlove-universum. ‘The Examinator’ loopt nog tot 31 augustus in Leffinge en is gratis te bezichtigen. ‘The Examinator’ toont hoe tien gastkunstenaars omgaan met de vier opdrachten die gastheer William Sweetlove hen oplegt. “Lopen de kunstenaars niet vast in hun eigen stereotype”, vraagt kunstfilosoof Willem Elias zich af. Is dit nu een artistiek experiment of gewoon een mooie veelzijdige tentoonstelling?

Jobs dicht bij huis

“Laat dat maar over aan het publiek”, zegt William Sweetlove. De 76-jarige beeldend kunstenaar met basis in Oostduinkerke krijgt van het gemeentebestuur voor het derde jaar op rij artistieke carte blanche in de voormalige kerk van Leffinge. Van waar komt het idee van ‘The Examinator’? “Dat idee kwam er toen ik terugdacht aan mijn tijd als gastdocent aan het Hoger Instituut van Rotterdam. Ik zocht opnieuw contact met Woody van Amen. In de jaren ‘90 was hij er een van de leidende vaste docenten. Op een moment trok hij de wereld rond en maakte hij bijzonder originele kunst geïnspireerd door de plek waar hij op dat moment vertoefde. Kortom, hij doorbrak bijna letterlijk iedere begrenzing en hoefde zich aan niemand te verantwoorden voor zijn artistieke inspiratie.”

Kunstenaars krijgen 4 opdrachten

“Het vraagstuk is dus eigenlijk in hoeverre artiesten zich laten begrenzen. Kunnen ze nog hun artistieke ei kwijt als iemand hen een afgelijnde opdracht geeft? Zijn ze bereid concessies te doen op hun boodschap, hun genre of hun artistiek procedé. Ik leg mijn gasten vier afgelijnde opdrachten voor”, stelt Sweetlove. “Pas op hé, ik doe ook mee. Dus ik leg mezelf ook dezelfde opdrachten voor. Misschien is het een bepaalde contra-reactie op hoe de kunstwereld nu geregeld wordt door curatoren, museumdirecteurs en galeriehouders. Zij bepalen volgens mij op een kunstmatige manier wat verkoopt, interessant en relevant is. Wat mij betreft moet het publiek dat bepalen en moet de artiest vrij zijn. Maar toch wilde ik mijn gasten eens testen. Geen zorgen… Willem Elias bekeek dit experiment ook eens vanuit kunstfilosofisch standpunt, dus het publiek krijgt ook een intellectueel-wetenschappelijke verklaring voor mijn licht autoritaire aanpak”, lacht Sweetlove.

Aan welke vier opdrachten moesten de kunstenaars zich houden? “De eerste opdracht is simpel. Selecteer een deel van je werk en breng het mee. Voor opdracht twee moeten kunstenaars een meubel integreren in hun werk. Opdracht drie kwam er toen ik van een school voor buitengewoon onderwijs in Brugge 250 mosselpotten kreeg. Uiteraard is de link met Marcel Broodthaers niet ver, maar hun interpretatie mag absoluut geen verlengde zijn van het beroemde kunstwerk ‘Grande Casserole de Moules’. In de kerk hangen we ook een aantal grote banners. Al die werken krijgen een centrale plek en vormen eigenlijk de inkleding van de kerk. De ene zijde van zo’n banner toont een idee van de kunstenaar, de andere zijde geeft een AI-interpretatie ervan weer. Daarin ligt de uitdaging van deze vierde opdracht. In welke mate geven ze hun idee over aan die digitale machines.”

De 10 kunstenaars

Welke kunstenaars zijn te gast voor ‘The Examinator? “Ik koos voor tien bevriende, non-comformistische, licht revolutionaire kunstenaars. Humor, pop-art, multidisciplinair, absurditeit, guerilla zijn maar enkele kenmerken die hen typeren”, besluit William Sweetlove.

  • Jacques Charlier (België): maakt sinds het begin van de jaren ‘60 bijtende, radicaal eclectische werken.
  • Philippe Perrin (Frankrijk): internationaal vermaarde kunstenaar die bekend staat voor zijn fascinatie voor fictieve personages of symbolen uit de onderwereld.
  • Pjeroo Roobjee (België): is schilder, tekenaar, graficus, acteur, causeur, auteur, theatermaker, entertainer en zanger.
  • Wakaliwood (Uganda): film en kinocollectief dat zich specialiseert in low-budget, stroperige en uitvergrote actiefilms.
  • Nina Kozelj (Slovenië): exposeert voor het eerst in België met haar absurde beeldhouwwerken.
  • Woody van Amen (Nederland): één van de weinige Nederlandse pop-artkunstenaars die zich consequent kant tegen conservatisme en graag tegen heilige huisjes trapt.
  • Evelien de Jong (Nederland): combineert diverse media tot een complete installaties, om de bezoeker volledig onder te dompelen in de mystieke atmosfeer van Enzon, haar zelf bedachte planeet.
  • Beam Contrechoc (Nederland): mysterieuze kunstenaar die zich engageert om te “blijven zoeken naar een samenleving zonder haat en oordeel”.
  • Philippe Badert (België): focust op het creëren van woonkamers waarin kunstwerken functioneren als reflecties van een esthetisch bewust leven.
  • Ben Stimulé (België): multidisciplinair kunstenaar die zich soepel beweegt tussen nieuwe media, film en installatie.

‘The Examinator’ praktisch:

– Onze-Lieve-Vrouwekerk, Dorpsstraat, Leffinge

– In de paasvakantie elke dag open

– Buiten de paasvakantie tussen 29 maart en 30 juni enkel open op zaterdag, zondag en feestdagen

– In de zomervakantie elke dag open behalve maandag

– Openingsuren: 11 tot 17 uur

– Gratis te bezoeken

– Meer info: www.cultuurstek.be of 059 31 95 53

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content