Werk van topkunstenaars gratis te zien in Damme en Brugge

Er was heel wat belangstelling voor de officiële opening van de beeldenroute. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Bij àmare, het Brugs-Damse kunstproject van Luc Beke en Annelies Ysebaert, hoef je geen cent uit je zak te halen om het werk van topkunstenaars als Wim Delvoye, Jan De Cock, Arne Quinze of Koen Vanmechelen te zien. “Ik ben al dertig jaar succesvol ondernemer en wil iets teruggeven aan de gemeenschap”, zegt Luc Beke.

Op de site van manege De Blauwe Zaal in Sint-Kruis – waartoe ook het wijndomein Merula behoort – werd onlangs het gloednieuwe kunstproject àmare voorgesteld.

Ruimer project

Het is het geesteskind van de Oostkampse ondernemer Luc Beke, eigenaar van projectontwikkelaar Global Estate Group, en Annelies Ysebaert, eigenares van Gallery Ysebaert in Sint-Martens-Latem.

Dit initiatief past in een ruimer project van Luc Beke om het gebied tussen Brugge en Damme met elkaar te verbinden en cultureel-toeristisch nog aantrekkelijker te maken. De man kocht enkele jaren geleden de manege De Blauwe Zaal en bouwde die uit tot een hypermodern ruitersportcentrum.

“Met mijn projecten, zoals de boot Lamme Goedzak, wil ik de steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen” – Luc Beke

Bovendien liet hij er in samenwerking met Marino Moenaert van Merula Wines ook nog eens een wijngaard met bijhorende winkel en degustatieruimte aanleggen. Nog dit jaar kocht Beke ook de toeristenboot Lamme Goedzak aan en liet die grondig renoveren.

“Ik ben verliefd geworden op dit stukje van de Zwinstreek tussen Damme en Brugge en ik wil de troeven ervan verder ontwikkelen. Met mijn projecten, zoals de boot Lamme Goedzak, wil ik de steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen. En met kunst, zoals met dit project àmare, wil ik ook mensen bij elkaar brengen. Ik ben al dertig jaar succesvol ondernemer en wil iets teruggeven aan de gemeenschap.”

Arne Quinze en Jan Fabre

Aan àmare werkten 22 kunstenaars mee, waaronder grote namen zoals Wim Delvoye, Jan De Cock, Arne Quinze, Jan Fabre en Koen Vanmechelen. Je vindt hun werken langs een traject van vijf kilometer dat start met enkele werken bij De Blauwe Zaal zelf en dat zo doorheen de polders en langs de Damse Vaart richting het centrum van Damme.

Daar kun je werken ontdekken ter hoogte van de brug, op het marktplein, naast de oude jongensschool in de Burgstraat en naast de Haringmarkt. Ook aan de aanlegsteiger van de Lamme Goedzak in Brugge staat een kunstinstallatie opgesteld.

De werken zijn nog te zien tot 31 oktober. Luc Beke en Annelies Ysebaert maken zich nu al sterk dat er volgend jaar een vervolg komt met nieuwe werken, dan al vanaf de paasvakantie.

Info: www.amare.be