https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Uniek Kunstwerk van kunstfotograaf Bart Ramakers in eethuis De S’eule in Heule

Inhuldiging kunstwerk in De S'eule1:© Kurt De Schuytener
Inhuldiging kunstwerk in De S'eule1:© Kurt De Schuytener
Redactie KW

Hoge gasten in het eethuis De S’eule. In aanwezigheid van galleriehouders Chloé en Jos Depypere, Rob Vanoudenhoven, Wim Opbrouck en burgemeester van Kortrijk Ruth Vandenberghe, stelde kunstfotograaf Bart Ramakers het kunstwerk ‘Around the World in 80 Years’ officieel aan het publiek voor.

Het is de kers op de taart van de verfraaiingswerken die De S’eule onderging. Uitbaters Sophie De Smet en Frédéric Provoost gaven hun zaak aan een facelift. Op de reuzenfoto zijn Panamarenko, Guy Mortier, Mark Uyterhoeven, Bart Persoons en Stijn Meuris en Eveline Horens te zien in de ban van Jules Verne.

Uniek

Het kunstwerk ‘Around the World in 80 Years’ is een uniek exemplaar van 278 x 157, inclusief een speciaal voor het werk ontworpen passe-partout bestaande uit illustraties van de roman van Jules Vernes, schetsen van Panamarenko, stempels van zijn paspoort en een kaart uit 1870.

Kunstfotograaf Bart Ramakers (68) is een talent van Belgische bodem. “In december 2019 verzamelde ik een fijne selectie beroemde mensen voor een foto ‘Around the World in 80 Years’ die herinnert aan het boek ‘Rond de wereld in 80 dagen’ van Jules Verne.”

“Guy Mortier, Rob Vanoudenhoven, Mark Uyterhoeven, Bart Persoons en Stijn Meuris vergezelden bij die gelegenheid Panamarenko en zijn vrouw Eveline in een Caravaggio-achtige fotoscène. Panamarenko belichaamt Phileas Fogg, de hoofdpersoon in het boek van Jules Verne. Terwijl hij het plan toont om in 80 dagen de wereld rond te reizen aan de heren van zijn club. Deze rijkelui zetten geld in op de uitvoering van zijn onderneming, terwijl Phileas zijn assistent Passepartout tot zijn verbazing ontdekt dat de belangrijkste kaart, een schatkaart, op de buik van de Indisch ogende Eveline getatoueerd is”, vertelt Bart.

Canvas

Tijdens het aanschouwen van de ontdekkingsreis met Panamarenko à la Jules Verne verdwaal je in de vele details van het kunstwerk. Kortom: Het oog wil wat, het oog krijgt wat. Je geraakt er niet op uitgekeken.

De kunstfoto ‘Around the World in 80 Years’ werd genomen voor een programma Terzake op canvas naar aanleiding van Panamarenko zijn 80ste verjaardag. Helaas kwam Panamarenko twee dagen na de fotoreeks te overlijden.

(CH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten