Pop-up ‘Kunst tegen oorlog’ schenkt totaalopbrengst van 3.275 euro aan goede doelen

Jan Houwen bij zijn kunstwerk gemaakt van 2.300 kroonkurken © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Tijdens de pop-up ‘Kunst tegen oorlog’ in de K in Kortrijk verkocht Jan Houwen (63) van Kuurne van 2 tot en met 10 februari 19 werken van lokale kunstenaars voor 3.275 euro. De volledige opbrengst gaat nu naar ngo’s werkzaam in oorlogsgebieden zoals Artsen Zonder Grenzen, 11.11.11 en Oxfam. “Ik ben heel tevreden over het resultaat”, klinkt het bij organisator Jan.

Voor wie de pop-up ‘Kunst tegen oorlog’ gemist heeft, kan komende week nog terecht op de website www.janhouwen.be/kunst-tegen-oorlog. Er zijn nog 18 kunstwerken van de 37 beschikbaar. Je kan een bod doen door een sms of mail te sturen met het lotnummer, jouw naam en biedprijs naar 0497/61.68.08 of info@janhouwen.be. “Het vraagt energie, maar het was een zeer aangename ervaring. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb. Ik had het redelijk impulsief beslist en had geen hoge verwachtingen, maar alle kunstenaars die ik contacteerde, zagen het direct zitten. Dat is dus een goed teken. Er zit potentieel in het concept. Met meer voorbereidingstijd had ik meer werken kunnen presenteren, nu was dat technisch niet haalbaar.”

“Iedereen ging mee in het verhaal, want als je spreekt met je hart, luisteren mensen met hun hart” – Jan Houwen

In een leegstand pand in de K in Kortrijk werd de helft van de werken van een tiental lokale kunstenaars verkocht. “Het was een zeer goede locatie, daarvoor wil ik K-manager Dominique Desmeytere nogmaals extra bedanken. Veel mensen springen en passant eens binnen, je bent niet afhankelijk van het weer en dankzij de open deur was er geen drempel. Iedereen ging mee in het verhaal, want als je spreekt met je hart, luisteren mensen met hun hart. Dat is de magie van iets te kunnen organiseren en weg te geven, ditmaal aan oorlogsslachtoffers. Net voor de afsluit van de pop-up op zaterdagavond werd mijn favoriete werk ‘He-man’ – voor het eerst in expositie aangeboden en gemaakt met paint dripping – verkocht voor 250 euro. Aan een derde van de prijs, maar ik doe het graag. Je maakt mensen blij en het geeft me nieuwe adem om door te doen en iets nieuws te maken.”

Lees meer over: