Nick Ervinck exposeert ‘Skin Works’ in K.E.R.K. in Sint-Pieters-Kapelle

Nick Ervinck poseert in de kerk bij zijn nieuwe tentoonstelling. © LC
Redactie KW

Beeldend kunstenaar Nick Ervinck heeft de ontwijde kerk van Sint-Pieters-Kapelle sinds vorige zomer omgedoopt tot K.E.R.K. Dat is de artistieke afkorting voor ‘Kunsthalle ERvincK’. Sinds 1 juli loopt daar zijn tweede zomertentoonstelling.

Nick Ervinck is ‘hot’. Heel de wereld lijkt intussen de kunstenaar uit Lichtervelde ontdekt te hebben. Hij werkt veelal met polyester en gebruikt onder andere de 3D-printtechniek. De link tussen Ervinck en Middelkerke is er al sinds ‘Olnetop’ het strand aan de Rotonde in Westende siert. Dijk-wandelaars herkennen het knalgele kunstwerk vrijwel onmiddellijk. ‘Olnetop’ prijkt er tussen ‘I can hear it ‘ van Ivars Drulle en het imposante ‘Caterpillar + Flatbed Trailer’ van Wim Delvoye. De band tussen Nick Ervinck en Middelkerke werd nog inniger dankzij het kunsthuwelijk dat in 2021 tussen beiden voltrokken werd in K.E.R.K. in Sint-Pieters-Kapelle.

Organische sculpturen

Sinds 1 juli loopt in de voormalige Sint-Pieterskerk de tentoonstelling ‘Skin Works’. Ervinck heeft er sinds 2021 een vaste residentie en bouwt de voormalige kerk uit tot een toegankelijk platform voor hedendaagse kunst. ‘Skin Works’ is zijn tweede zomertentoonstelling en focust op organische sculpturen, een minder bekend aspect van zijn oeuvre.

Ervinck is een kunstenaar met een herkenbare stijl. Zijn gele, speelse kunstwerken zijn een beetje zijn artistieke handtekening, maar daar wijkt de artiest nu van af. “Met ‘Skin Works’ wil ik het publiek kennis laten maken met mijn veelkleurige sculpturen en zal het ook zien dat ik als kunstenaar in een nieuwe fase ben beland”, zegt hij. “Ik ben mijn gele gladde sculpturen wat ontgroeid en probeer meer ‘organisch’ te werk te gaan”. Voor ‘Skin Works’ heb ik twee Belgische primeurs. Ik stel er ‘Alsumvit’ en ‘Wignirops’ tentoon. Dat zijn twee monumentale werken, die vorig jaar op een tentoonstelling in Finland zo’n 35.000 bezoekers lokten.”

Kinderatelier

Net als vorig jaar is er ook een kindvriendelijk aanbod. “Doorlopend kunnen kinderen, geïnspireerd door het werk van Ervinck, een eigen werkje maken. De kunstenaar maakt een speciaal ‘kinderateliertje’ in de tentoonstelling”, zegt schepen Natacha Lejaeghere. “Het is een platform met ruimte voor meer artistieke uitingen, daarom plannen we er ook een leuke familievoorstelling op het einde van de zomer. Vorig jaar mochten we zo’n 3.500 bezoekers ontvangen. Dit jaar gaan we voor meer.”

K.E.R.K. is ook een van de pleisterplekken voor twee andere zomeractiviteiten: de fietstocht ‘Toeren tussen torens’ en de gegidste fietstochten in het kader van ‘Erfgoed op dinsdag’. (PG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.