Na standbeeld en straatnaam nu ook boek over Emiel Jacques

Ludo Hameeuw schreef boek over schilder Emiel Jacques.© JS
Ludo Hameeuw schreef boek over schilder Emiel Jacques.© JS
Redactie KW

In het najaar brengt auteur heemkundige Ludo Hameeuw een boek uit waarin meer dan 200 werken van kunstschilder Emiel Jacques uitvoerig onder de loep worden genomen. Het boek moet een ode aan Emiel Jacques worden. De geboren Moorsledenaar heeft inmiddels reeds een standbeeld en een straat die naar hem is genoemd.

Emiel Jacques werd geboren in Moorslede in 1874 en was een bewonderenswaardige Vlaams-Amerikaanse kunstschilder. Emiel Jacques studeerde in 1890 aan de kunstacademie van Roeselare, waarna hij zijn kennis en creativiteit uitbreidde tijdens avondcursussen aan de academie van Antwerpen en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten van België, eveneens in Antwerpen.

De carrière van Emiel Jacques kwam in een stroomversnelling toen de schilder in 1901 een eervolle vermelding ontving in de Prijs van Rome. Hij werd bewonderd voor zijn portretten, genrestukken en landschappen in openlucht. Hij zocht zijn inspiratie hoofdzakelijk bij de pittoreske landschappen van Joseph Coosemans.

In 1903 ontving hij de Prijs voor Schilderkunst van de stad Antwerpen. Dit gaf aanleiding tot zijn elfdelige vlascyclus, te bewonderen in het Museum van Oostende. Daarna vestigde Jacques zich in Brussel, waar hij ook trouwde met de dochter van kunstschilder Frans van Leemputten. Emiel Jacques werd al snel een gevierd kunstenaar met tentoonstellingen in de hoofdstad, de provinciale steden en zelfs in het buitenland. Hij werd gerekend tot de Derde Generatie van de School van Tervuren. In 1913 werd Jacques aangenomen als professor aan de Academie voor Schone Kunsten in Mechelen.

Atelier in Portland

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Emiel Jacques lid van de Raad van Vlaanderen. Hierdoor werd hij na de oorlog beschuldigd van activisme, waardoor hij noodgedwongen moest uitwijken naar Nederland. Daar vestigde hij zich eerst in Nijmegen en later in Den Haag. Hij werd er actief lid van Pulchri Studio. Vijf jaar later vertrok hij in 1923 naar de Verenigde staten, waar hij zijn succesvolle carrière verder uitbouwde.

Uiteindelijk settelde Jacques zich in Portland waar hij een succesvol atelier startte en professor werd aan de Columbia University. In 1929 werd hij professor en hoofd van de afdeling Schone kunsten aan de Notre Dame University in South Bend, in Indiana. Hij stelde zijn werken tentoon in onder andere Chicago, Washington en New York.

Borstbeeld van Emiel Jacques wordt onthuld op nieuwe plaats aan bibliotheek

– Luc D’haene, bibliothecaris

In 1931 kreeg Emiel Jacques de opdracht om negen wandschilderijen te maken voor het koor van de Saint Mary Cathedral in Portland. In 1935 werd hij officieel Amerikaans staatburger, maar in 1937 sloeg het noodlot toe en overleed Jacques door verdrinking tijdens een pleziervakantie in Michigan.

Prominent kunstboek

In 1987 werd in Moorslede een grote retrospectieve tentoonstelling gehouden met een 80-tal werken van Emiel Jacques. Nu, 34 jaar later, vond Ludo Hameeuw het hoogtijd om de kennis die toen werd opgedaan, niet verloren te laten gaan en deze inzichten te bundelen in een boek.

“Het resultaat is een prominent kunstboek met een overzicht van het oeuvre van Emiel Jacques”, aldus Ludo Hameeuw. Meer dan 200 werken zullen in het boek te zien zijn. De lezer krijgt ook inzicht in de werken die de kunstenaar in Nederland en de Verenigde Staten creëerde.

De voorstelling van het boek is gepland op vrijdag 8 oktober in de bibliotheek van Moorslede. “Diezelfde avond wordt ook het borstbeeld, dat vroeger aan de gemeentelijke basisschool stond, weer onthuld op zijn nieuwe standplaats aan de bibliotheek van Moorslede”, aldus bibliothecaris Luc D’haene.

Daarnaast zal in de bibliotheek ook een tentoonstelling worden gehouden met een dertigtal werken en reproducties van de schilderijen van Emiel Jacques, te bezichtigen van 8 oktober tot 13 november. Wie graag al een exemplaar van dit kunstboek reserveert, kan dit voor 31 augustus bij de heemkundige kring van Moorslede. Het boek is later op te halen in de bibliotheek van Moorslede.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier