Mu-Zee-Um viert 20ste verjaardag: “Toen Roger Raveel schilderde, was het muisstil”

Ewout Vanhoecke, coördinator van Mu-Zee-Um, met zijn medewerkers Eva Strobbe, Lies Coghe, Ann Delye en Katharina Rohrer.©Peter MAENHOUDT PM
Ewout Vanhoecke, coördinator van Mu-Zee-Um, met zijn medewerkers Eva Strobbe, Lies Coghe, Ann Delye en Katharina Rohrer.©Peter MAENHOUDT PM
Gillian Lowyck

Mu-Zee-Um blaast twintig kaarsjes uit. De kunsteducatieve draaischijf in de Romestraat blikt terug op twee decennia vol bijzondere ontmoetingen en interessante labo’s. En het team zit niet stil, want ook in de toekomst – zodra het weer kan en mag – staat er heel wat te gebeuren.

Huidig coördinator Ewout Vanhoecke stond twintig jaar geleden mee aan de wieg van Mu-Zee-Um. “Ik heb mee Horizon Educatief opgericht”, vertelt hij. “Van daaruit is Mu-Zee-Um gegroeid. In 2005 werden wij dan een aparte vzw. We zaten toen nog in de gebouwen van de oude stadsbibliotheek aan het Wapenplein. Het museum daar is ook in 2005 gesloten. Ik koester warme herinneringen aan die laatste avond, toen we een afscheid in de nacht georganiseerd hebben.”

Scholenwerking

Vandaag zit Mu-Zee-Um in de Romestraat bij Mu.ZEE. Ze noemen zichzelf een kunsteducatieve draaischijf, maar wat is dat nu precies? “Kunsteducatie staat bij ons voorop”, legt Ewout uit. “We werken daarvoor samen met lokale culturele partners zoals Theater aan Zee, De Grote Post, het Filmfestival… Maar we werken ook mee aan tal van Europese projecten. We brengen kunstenaars, galerijhouders, vormingswerkers en leraars samen, zodat ze van elkaar kunnen leren.”

“We hebben een heel sterke scholenwerking. Niet alleen scholen uit Oostende, maar ook klassen uit het binnenland komen hier op bezoek. We organiseren tal van labo’s, voor een heel divers publiek. Volwassenen en jongeren, maar ook mensen met een beperking en zelfs baby’s. Die werking is uniek”, zegt Ewout trots. “Het is onze missie om via kunst zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

“Het is onze missie om via kunst zoveel mogelijk mensen te bereiken”

Mu-Zee-Um bereikte lange tijd elk jaar zo’n 20.000 mensen, in 2019 waren er 33.000 bezoekers. “De laatste jaren zijn we inderdaad stevig aan het groeien”, bevestigt Ewout. “We hebben het geluk dat we op heel veel vrijwilligers mogen rekenen. Zo’n 52 mensen zetten zich in voor Mu-Zee-Um. Zo hebben we zelfs iemand die onze boekhouding verzorgt én iemand die ons bijstaat met de administratieve rompslomp… We hebben ook vrijwilligers in het kader van alternatieve werkstraffen of mensen die komen proeven van een werksituatie. Daarnaast kunnen we ook elk jaar rekenen op twee vrijwilligers via Europese projecten. Zij komen ons hier twaalf maanden lang versterken. Dat alles maakt Mu-Zee-Um zo boeiend.”

Roger Raveel was ooit te gast.© gf
Roger Raveel was ooit te gast.© gf

Opvallend is dat Mu-Zee-Um altijd grote namen weet te strikken. Luc Tuymans, Delphine Boël, Roger Raveel… om er maar enkelen te noemen. “Aan het bezoek van Roger Raveel koester ik mooie herinneringen”, vertelt Ewout. “Toen hij begon te schilderen, was het een halfuur lang muisstil. Er heerste echt een magische sfeer. Die bezoeken geven een extra dimensie aan onze werking. Ook Delphine Boël blijft me bij. Dat was een labo met mensen met een beperking en zij sprak enkel Engels. Echt heel bijzonder.”

Mu-Zee-Um is nog volop aan het onderhandelen met onder meer Wim Delvoye en Marlène Dumas. Lucas De Man staat al vast, er moet enkel nog een datum gekozen worden. Er staat dus nog heel wat bijzonders op het programma, na corona. 2020 was ook voor Mu-Zee-Um een moeilijk jaar. “Toch hebben we niet stilgezeten. We maken pakketten voor de expo’s in de Gaanderijen, zetten online labo’s op… Tijdens de zomer organiseerden we voor het eerst Kunstbar. Daarbij ga je op ‘restaurant’, maar in de plaats van een gerecht kies je kunsttechnieken en kunstenaars. Dat was een succes en we zijn van plan het te herhalen. We denken ook aan een takeaway-kunstbar.”

Nieuwe naam?

Na al die jaren is er nog steeds verwarring tussen Mu.ZEE en Mu-Zee-Um. “Wij bestonden al toen het toenmalige PMMK van naam is veranderd. Dat was wel een lastige situatie voor ons. We kregen al de vraag of we eventueel onze naam willen veranderen. En we staan daar voor open. Wat de toekomst verder brengt? Wel, soms denk ik: hoe kunnen we nu nog up to date blijven? Maar dan komen er tal van nieuwe ideeën, nieuwe vrijwilligers… Dat enthousiasme geeft vleugels. Ik ben het zéker nog niet beu dus. Ook nu niet, ondanks de coronacrisis… Het houdt je alert.”

Delphine Boël op bezoek.© gf
Delphine Boël op bezoek.© gf

Door corona kon er uiteraard geen groot verjaardagsfeest plaatsvinden, maar toch stak Mu-Zee-Um een mooi alternatief in elkaar. 109 sympathisanten, kunstenaars, vrijwilligers… namen een verjaardagsboodschap op. “We spraken in november iedereen aan. Sommigen stuurden direct iets door. De laatste boodschap, van Jan Decleir, kregen we zondag in de mailbox”, glimlacht Ewout. Je kan de verjaardagsboodschappen bekijken via www.mu-zee-um.be/20jaar .