Lokale kunstenaars stellen tentoon in de ontmoetingscentra dankzij Circuit Artistiek

De kunstenaars van Circuit Artistiek 2024 in OC De Wervel in Bellegem © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Met Circuit Artistiek stellen de Kortrijkse ontmoetingscentra hun gebouwen ter beschikking aan lokale kunstenaars om hun werk tentoon te stellen. Tijdens deze achtste editie van Circuit Artistiek is het hele jaar lang kunst van 17 lokale kunstenaars te zien in de OC De Troubadour (Bissegem), OC Aalbeke en OC De Wervel (Bellegem).

Het concept van Circuit Artistiek blijft hetzelfde: lokale kunstenaars stellen werk tentoon in een van de deelnemende ontmoetingscentra. De kunstwerken blijven telkens vier maanden hangen in een OC en schuiven daarna door naar het volgende. In totaal zijn er 53 werken te zien van 17 kunstenaars.

Verschillende disciplines van de beeldende kunsten komen aan bod waaronder ook grafiek van Davine Vandenbogaerde uit Bellegem. “Ik zit in mijn vijfde jaar in de Academie Kortrijk. Ik ben grafisch vormgever, maar dan zit je bijna de hele dag aan een bureau op je stoel. Ik wou teruggaan naar de oude technieken. Analoog en je handen vuil maken met inkt. Dat geeft een bevrijdend gevoel. In de academie staan drukpersen van wel 100 jaar oud. Fantastisch gewoon. Je krijgt ook veel meer appreciatie voor de tijd van vroeger. Hoe arbeidsintensief alles was in plaats van enkele klikken.”

“Ik wou teruggaan naar de oude technieken. Analoog en je handen vuil maken met inkt. Dat geeft een bevrijdend gevoel” – Davine Vandenbogaerde

Davine werkt voor haar druktechnieken voornamelijk met linoleum en fotopolymeer. Twee genummerde werken hangen vanaf juni uit in OC De Wervel in Bellegem. “Momenteel werk ik rond mijn favoriete kledingstukken. Ik maak hun portret in linoleum en druk die af op katoenachtig papier die ik vervolgens met elkaar verweef. Een eerbetoon en statement tegen fast fashion.”

Dit jaar zijn er kunstwerken te bewonderen in drie ontmoetingscentra: OC De Troubadour in Bissegem, OC De Wervel in Bellegem en OC Aalbeke. “Door de kunstwerken na vier maanden te verhuizen naar een ander OC bereiken de kunstenaars een groter publiek en kunnen de bezoekers van de OC’s het hele jaar genieten van afwisselende kunstwerken. De werken zijn gratis te bewonderen tijdens de openingsuren van de OC’s in de foyers en de gangen”, aldus Wouter Allijns, schepen van Ontmoetingscentra.

De volledige planning is te vinden op www.kortrijk.be/circuitartistiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier