Lezing over kunstschilder Emile Claus in oc De Linde

Een zelfportret van Emile Claus dat hij rond 1912 schilderde. © MSK Gent
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Op zaterdag 25 mei om 19.30 uur geeft Johan De Smet een lezing in oc De Linde naar aanleiding van het honderdste overlijdensjaar van Emile Claus.

“Geschied- en Heemkundig Genootschap Waregemse Verhalen ziet het als zijn taak om de Waregemse bevolking te informeren over haar grootheden uit het verleden”, vertelt Bernard Delange, initiatiefnemer GHG Waregemse Verhalen. “De in Sint-Eloois-Vijve 175 jaar geleden geboren kunstschilder Emile Claus, die we dit jaar wegens zijn 100ste overlijdensjaar eren, is daar een goed voorbeeld van. Hij wordt wereldwijd bewonderd.”

Het hanengevecht

“Waregemnaar Johan Desmet is conservator en curator bij het Museum voor Schone Kunsten in Gent en zal ons op zaterdag 25 mei kennis laten maken met het leven en werk van Emile Claus. Ongetwijfeld zal Het hanengevecht aan bod komen. Dit imposante schilderij beeldt een hanengevecht in een Waregemse herberg (De Groene Lanteern) uit, met 34 Waregemse figuren als toeschouwers”, gaat Bernard voort.

“Emile Claus (°Sint-Eloois-Vijve 27 september 1879 – †Astene 5 juni 1924) was de zoon van de winkelier-herbergier van het Gildhof in Vijve. Hij was artistiek aangelegd, maar het duurde even om zijn omgeving daarvan te overtuigen. Claus volgde de toenmalige academie van Waregem. Componist Peter Benoit (1834-1901) effende voor hem de weg naar de Antwerpse Academie (1869-1874). Er volgde nationaal en internationaal succes toen hij op het Parijse Salon en het Salon van Antwerpen in 1882 Het hanengevecht tentoonstelde, geïnspireerd op het Waregemse volksleven.”

De drukke mei-agenda van GHG Waregemse Verhalen wordt op zaterdag 1 juni nog aangevuld met een eerste aanwezigheid op de vrijetijdsmarkt op de Zuiderpromenade. Daar kan je kennismaken met het nieuwe Heemkundig Genootschap. En het boek Waregem Wielerstad van voorzitter Willy De Bouvrie en bestuurslid Hendrik Ghistelinck is nog te verkrijgen door 30 euro te storten op rekening BE79 4682 2199 0933 met vermelding Wielerstad.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier