Kunstwerk Stille Strijd drie weken langs Leieboorden te zien: “Taboe rond zelfdoding bij jongeren doorbreken”

Axel Ronse, Ruth Vandenberghe, Gaële Houpline, Philippe De Coene, Jolle Desloover en Sofie Wylin © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Na een tussenstop in Oostende en Brugge komt kunstwerk Stille Strijd van Nederlandse kunstenaar SAZZA nu ook naar Kortrijk. Het groot standbeeld van een in elkaar gedoken meisje kaart het taboe aan dat leeft rond depressie en zelfdoding bij jongeren, en het onbegrip dat er vaak bij komt kijken.

Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. Aan het Stille Strijd-beeld hangt een label met een directe verwijzing naar de Zelfmoordlijn 1813 en een QR-code die linkt naar www.stillestrijd.be. “Het beeld draagt een knalgele hoodie. De gele kleur staat symbool voor de vrolijkheid die veel depressieve jongeren naar buiten uitstralen, terwijl het mentaal niet goed met ze gaat. Daarnaast is geel de kleur van hoop. Het is belangrijk dat jongeren zich ervan bewust zijn dat praten over je mentale problemen de eerste stap naar hulp is. Waakzaam zijn en het gesprek aangaan kan het leven van een jongeren redden”, aldus SAZZA.

“De gele kleur staat symbool voor de vrolijkheid die veel depressieve jongeren naar buiten uitstralen, terwijl het mentaal niet goed met ze gaat” – SAZZA

“Mentaal welzijn staat hoog op de radar en is ook het thema waarin we ons traject richting Culturele Hoofdstad opbouwen. Het werk ‘Stille Strijd’ symboliseert het taboe dat leeft rond depressies en zelfmoord bij jongeren. Door dit beeld aan de verlaagde Leieboorden te plaatsen in een heel drukke periode met onder meer Sinksen, zetten we dit kracht bij. Kunst zet aan tot nadenken en dat zal dit keer niet anders zijn met dit werk dat de nodige aandacht vraagt rond een gevoelig thema”, zegt Axel Ronse, schepen van Cultuur.

Ge Durft!

De komst van het kunstwerk vormt ook de start van ‘Ge Durft!’, een driejarig traject waarin jongeren met mentale kwetsbaarheid zelf actor worden en samen met culturele en sociale partners projecten opstarten. Het project wordt door DURF2030 en VIVES, met steun van Vlaanderen, uitgerold in Kortrijk en regio en eindigt in 2026 met een tweedaags congres rond (mentale) kwetsbaarheid bij jongeren.

Vorming voor eerstelijnswerkers

Op dinsdagvoormiddag 14 mei wordt een vorming voor eerstelijnswerkers georganiseerd in BK6 door het CCG-SP West-Vlaanderen. Deze vorming behelst onderwerpen zoals signalen herkennen en bespreekbaar stellen, risico-inschatting, gesprekstechnieken en doorverwijzing. ‘s Avonds is er om 20u een algemene lezing voor het brede publiek. Daarin worden de nodige handvaten aangereikt om zo goed te kunnen reageren op mensen in de omgeving die aan zelfdoding denken. Inschrijven en meer info op: www.durf2030.eu/stille-strijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier