Kunstschilder Pieter Lerooij (64) uit Elverdinge maakt naam in Duitsland: “Fascinatie voor de dierenwereld”

Als je in Duitsland een solotentoonstelling kunt versieren, dan mag de 64-jarige Elverdingse kunstenaar Pieter Lerooij zeker zeggen dat hij al iets bewezen heeft op artistiek vlak. We kregen een privérondleiding in zijn atelier.
“In 2013 ben ik gestopt met werken. Ik was als graficus, met een opleiding in Sint-Lucas, actief in de reclamewereld en moest steeds in opdracht werken voor grote voedingsfabrikanten, waar ik veelal de noodoplosser was voor ontwerpen die niet 100 procent goed zaten”, steekt Pieter Lerooij van wal.
“Ik miste de artistieke vrijheid en daarom kocht ik in 2006 in alle stilte weer een doek om me uit te leven en de voldoening opnieuw te voelen. Ik weet nog wat ik toen geschilderd heb: het skelet van een dood ratje dat ik hier gevonden heb tijdens verbouwingswerken. Het werd een ‘stilleven’ dat ik nu de titel gegeven heb ‘Moeder van alles’, want zo is mijn fascinatie voor de dierenwereld in mijn werk geslopen.”
In zijn ruim en goed uitgerust atelier staat een pers om etsen te maken. “Grafiek is betaalbaar, maar dat doe ik ondertussen iets minder, want mijn ogen verslechteren. Gelukkig kan ik mij uitleven op andere materialen.”
Oude lakens en kranten
“Zo heb ik voor de tentoonstelling in Zonnebeke (vanaf 6 mei, red.) een eenmalige zijsprong gemaakt met als titel ‘De verschrikkingen van den Grooten Oorlog’, maar met een knipoog naar huidige wereldconflicten. Dat deed ik tijdens de coronalockdown. Ik maak gebruik van oude lakens uit een rusthuis, die ik behandeld heb en daarna met krantenartikels uit De Tijd beplakt heb. Daarover heb ik dan oorlogstaferelen geschilderd. Ja, wie weet maak ik ook ooit iets met gazetten van De Krant van West-Vlaanderen.” (lacht)
En hoe zijn de Duitsers bij hem terecht gekomen voor die solotentoonstelling van 25 maart tot 23 april? “Ik had al eens eerder in Duitsland tentoongesteld tijdens het Fantasma-project voor ‘Kunst im Schloss’ in Untergröningen. De burgemeester van Abtsgmünd, gelegen in het Zwarte Woud, had er mijn werk gezien en nodigde me uit. Heidi Hahn, de curator van het Fantasma-project, zal me inleiden tijdens de vernissage op donderdag 23 maart.”
Het is misschien toevallig dat de familienaam van de inleidster ook uit het dierenrijk afkomstig is, maar mevrouw Hahn wilde na het Fatasma-project meer werk van Pieter zien. “Ik kreeg carte blanche en heb 49 werken uitgekozen die zij de titel ‘Tierische Begegnungen’ gegeven hebben. Die werken dragen de typische Lerooij-stijl in zich. Sarcasme en humor zijn nooit ver weg in mijn werken. Meestal geef ik een titel, maar ik heb graag dat de mensen bij het zien van een werk nog hun eigen verhaal maken.”
“Ik schilder soms aan meerdere werken tegelijk, want als iets moet drogen, wil ik bezig blijven. Het kan ook dat ik een hele tijd niets schilder, maar dan borrelen de hele tijd ideetjes op in mijn hoofd. Wie me goed kent, weet dat ik dan ’s nachts geestelijk aan het schilderen ben en onrustig slaap. Op dat ogenblik heb ik niet veel volk rond me nodig. Pas wanneer ik naar de winkel ren om mijn schilderbenodigdheden te halen en aan de slag kan, kom ik weer min of meer tot rust.”
“Ik heb mezelf voorgenomen om na Duitsland een pauze in te lassen, maar als het opnieuw begint te kriebelen, dan stap ik zo met plezier mijn atelier weer in”, besluit de kunstenaar.
Tentoonstelling van 25 maart tot en met 23 april in Zehntscheuer in Abstgmünd.
Info: www.abtsgmuend.de.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier