Kunstenaar Marc Desmet ontwerpt medische vlag voor alle zorginstellingen ter wereld

Kunstenaar Marc Desmet in zijn atelier met het schilderwerk waarvan hij graag een ‘Medical Flag’ gemaakt zou zien.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Kunstenaar Marc Desmet in zijn atelier met het schilderwerk waarvan hij graag een ‘Medical Flag’ gemaakt zou zien.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

In opvolging van zijn zevendelige schilderijenreeks ‘Ode aan de geneeskunde’ heeft de Wakkense kunstenaar Marc Desmet in dezelfde kleurtinten een medische vlag ontworpen. “Het Rode Kruis heeft wereldwijd een eigen vlag, waarom zou de zorg in het algemeen dat niet verdienen?”

De ‘Medical Flag’, nu nog een doek, is opgedeeld in drie kleurvlakken: groen, wit en lichtblauw. “Die verwijzen naar de uitrustingen van het medisch personeel”, zegt Marc Desmet (68).

In diezelfde kleuren schilderde hij een elftal jaar geleden ‘Ode aan de geneeskunde’. Die zevendelige schilderijenreeks kreeg vorig jaar een mooie plaats op drie locaties in de gang vlak bij het restaurant in het Tieltse ziekenhuis. “Als hartpatiënt moet ik geregeld in die omgeving zijn voor een check-up en hoewel ik ze niet meer in mijn atelier heb, kom ik ze dus nog geregeld tegen.”

Vrijwilliger

Het is duidelijk dat de geneeskunde het creatieve brein van Desmet enorm raakt. “Ik was vier jaar vrijwilliger bij de Waregemse afdeling van het Rode Kruis, waarvoor ik vooral actief was op voetbalwedstrijden, koersen en de Kasteelconcerten. Ik heb enorm veel bewondering voor het werk dat dokters en mensen uit de zorg in het algemeen verzetten, zeker in deze moeilijke coronatijden”, aldus de kunstenaar.

Les van Jan Hoet

Marc zegt inmiddels contact te hebben met een tweetal bedrijven die van zijn schilderij op doek een vlag willen maken. “Als het Rode Kruis wereldwijd een eigen vlag heeft, waarom zou de zorg in het algemeen er dan geen verdienen?”

Zeven werken in de gangen van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt en een vlag wapperend aan de hoofdingang: hoe mooi zou dat niet zijn, voor de Wakkenaar? Een bekroning van een lange carrière alleszins.

“Na mijn huwelijk en de geboorte van ons eerste kind ben ik beginnen tekenen, en daar kwam ook schilderen van voort. Ik volgde vier jaar avondles aan de stedelijke academie van Deinze en genoot daarna nog eens vier jaar een voltijdse opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Daar had ik heel wat bekende kunstenaars als leerkracht, en ook de nu overleden kunstpaus Jan Hoet.” (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier