Kunstenaar Arnaud Rogard verrast met werk in atelier Debucquoy in Wevelgem: “Dit is kunst die mij raakt”

Kunstenaar Arnaud Rogard (links) en Luc Debucquoy (rechts). (foto XC)
Xavier Coppens

De 44-jarige Arnaud Rogard is nog maar net verhuisd naar Wevelgem en hij mag zijn kunstwerken al etaleren in de galerie van Luc Debucquoy. “Ik sta versteld van zijn werk. Ik ga graag op zoek naar nieuw werk en dat van Arnaud noem ik kunst die mij raakt.”

Arnaud Rogard heeft het syndroom van Down en dus ‘hoort’ Arnaud thuis in de rij van mensen met een beperking. What’s in a name? Waar Arnaud mentaal beperkt is, schittert hij zowel op doek, op papier, maar tevens op het podium als danser en performer en ook zijn gedichten illustreren zijn artistieke brein. “Ik voel mij eerder beperkt in zijn bijzijn”, zegt zijn mentor keramiek Griet Delmote die versteld staat van zijn geweldig inzicht in perspectief.

Arnaud Rogard groeide op in een Vlaams-Frans gezin in Gullegem. Vader was kaasmaker, moeder leerkracht en zijn broer heeft zijn interesses, maar het artistieke beestje heeft alleen Arnaud ingeslikt.

De voorbije 20 jaar heeft de man met het syndroom van Down tientallen keren zijn werk mogen tentoonstellen. Vaak dichtbij, maar ook in Brussel, Gent en Antwerpen tot bij onze noorderburen. Op het podium mag hij zijn gedichten voordragen en solo schitteren in dansvoorstellingen in de schouwburg van Roeselare en Kortrijk.

De Zandberg

Vandaag kan hij zijn artistiek ei kwijt onder de vleugels van de kunstwerkplaats De Zandberg in Harelbeke. “Maar”, zo benadrukt zijn mentor keramiek Griet Delmote uit Wevelgem, “Zijn ideeën, zijn werk, dat maakt hij zelfstandig. Ik blijf verwonderd van zijn talenten.”

“Als kunstenaar laat hij zich inspireren door architectuur. Grondplannen of gebouwen vormen het startpunt van zijn architecturale experimenten. Arnaud speelt ermee, trekt de wanden op, plaatst er een zadeldak op, maakt er willekeurig ramen en deuren in of sluit een volledig uitgewerkt interieur op in een volume dat onzichtbaar is voor de toeschouwer. De functionele architectuur verdwijnt, de sculptuur verschijnt. De sacrale verstilde volumes vinden, net als zijn tekeningen, hun kracht in het ontbreken van ieder overbodig detail.”

Griet Delmote kreeg onlangs de kans om de galerie van Luc Debucquoy te leren kennen. “We raakten aan de praat en ik vertelde over het mooie werk dat Arnaud maakte. Ik grijp immers overal mijn kans om werk van de Zandberg tentoon te stellen, liefst via de reguliere kunstwegen.”

“Dat is talent”

Luc Debucquoy die altijd op zoek is naar nieuw werk, raakte in de ban van Arnauds werk. “Los van wie Arnaud is, spreekt zijn werk mij enorm aan. Hoe hij zijn keramisch werk tot stand brengt, raakt mij. Naar mijn smaak is dat kunst. Dat is talent.”

En dus werkt Luc Debucquoy voor het eerst samen met een kunstenaar van De Zandberg in Harelbeke. “Zoals elke kunstenaar, wil ook Arnaud dat zijn werk getoond wordt. Elke nieuwe gelegenheid motiveert hem om verder te doen”, pikt Griet in.

“Zijn inzicht in perspectief is enorm. Als hij ergens tentoonstelt, heeft hij al een opstelling in zijn hoofd. Soms maakt hij de opbouw van hoe hij de expo ziet in zijn schetsen. En zijn techniek is doorheen de jaren uiteraard geëvolueerd. In De Zandberg krijgt hij ook de kans om elke dag met kunst bezig te zijn.”

De solotentoonstelling van Arnaud Rogard loopt van vrijdag 15 tot en met zondag 17 oktober in de galerie van Luc Debucquoy, Lauwestraat 29 in Wevelgem.

Arnaud woont ondertussen zelfstandig op een flat in Wevelgem. Hij ontvangt er Luc Debucquoy en samen bereiden ze de tentoonstelling voor.

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier