Kunst in kabinet Kortrijkse cultuurschepen

© Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Nog tot eind november tonen Katrien Bruneel en Dries Depoortere hun werk in het kabinet van schepen van Cultuur Axel Ronse.

Al sinds 2019 nodigt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) kunstenaars uit om een maand lang tentoon te stellen in zijn kabinet. Deze keer is het de beurt aan Katrien Bruneel en Dries Depoortere, die er zijn schilderijen en tekeningen tententoon stelt.

Axel Ronse houdt van kunst. “Ik wil graag de kunstenaars uit de regio een duwtje in de rug geven door hen een tentoonstelling aan te bieden in mijn kantoor in het stadhuis. Wij profileren ons als een open kantoor waar iedereen mag binnenwippen als men in het stadhuis is. In een modern kantoor hoort ook kunst denk ik”, aldus de schepen. In november zijn Katrien Bruneel en Heulenaar Dries Depoortere te gast. Katrien werkt onder de naam Brunek.

“Schilderen is voor mij echt een passie, ik leg er een stukje van mijn ziel in. Mijn uitgangspunten zijn tekeningen, soms ook foto’s maar daarna laat ik het beeld meestal los en geef ik er een persoonlijke interpretatie aan”, duidt Katrien.

Deel van mij

“Als ik met een thema werk bijvoorbeeld anatomie ga ik zoveel mogelijk zoeken naar kennis via lectuur, internet, documentaires enzovoort. Dan krijg ik het gevoel dat het onderwerp een deel van mij wordt. Ik heb ook graag een verhaal erbij en hoewel het voor mezelf duidelijk is, heb ik al gemerkt dat het beter is als het ook eens bij het schilderij zelf wordt uitgelegd. Ik schilder meestal met olieverf en acryl op doek maar op vakantie of in de natuur maak ik ook graag eens een aquarel.”

Niet kneedbaar

Dries (31) genoot een opleiding KSO aan de Kunstacademie Brugge. “Ik deed ook een toelatingsproef in het KASK Gent maar ik werd niet toegelaten met als reden dat ik al te veel mijn eigen stijl had en niet meer kneedbaar was voor de school (lacht).”

Beroepshalve is Dries zelfstandig grafisch ontwerper en fotograaf. Hij ontwerpt onder meer logo’s, visitekaartjes, flyers, posters en stickers. Hij maakt ook gepersonaliseerd werk op basis van de ideeën of foto’s van de klant. In zijn vrije tijd is hij bezig met tekeningen, olieverf- en acrylschilderijen en muurschilderingen. In het kabinet van de schepen toont hij schilderijen en tekeningen. Dries liet zich van kinds af aan al omringen door verschillende kunstenaars.

“De artistieke sferen waren mijn thuis en het duurde niet lang voor ik mijn eerste schetsboek kreeg. Mijn artistiek hart is groot en blijft maar groeien. Eens de geestdrift er is, zet dit mij bijna als een bezetene aan het werk”, vertelt Dries.

In maart 2019 zette hij de stap om zich volledig toe te wijden aan het kunstenaarschap: als kunstschilder, tekenaar en grafisch ontwerper. Hij maakt ook schilderijen en tekeningen in opdracht.

“Ik kan mij het best vinden in de figuratieve tak van de schilder en tekenkunst. Meestal gaat het bij mij om gezichten, vooral de ogen zijn voor mij belangrijk. Inspiratie haal ik uit zowat alles wat ik zie: mijn omgeving en het dagelijkse leven, het vrouwelijk schoon, de wereld, de grootmeesters en tal van andere kunstenaars. Eigenlijk ben ik een denker en dromer. Sommige werken zijn een weerspiegeling van mijn gevoelens en gedachten.”

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.