Kunst bewondern in oud gemeentehuis van Wijtschate

Vanelslander bij zijn werk©Eric Flamand EF
Vanelslander bij zijn werk©Eric Flamand EF
Redactie KW

In het oud gemeentehuis van Wijtschate loopt vanaf dit weekend een maand lang de tentoonstelling White Sheet telkens op zaterdag en zondagnamiddag.

“Het waren de Britten die gedurende de Eerste Wereldoorlog de naam White Sheet gaven aan Wijtschate. White Sheet betekent ook letterlijk een wit blad,” legt artistiek begeleider Christophe Dehaene uit. “Dit is hetgeen waarmee een kunstenaar start, letterlijk en figuurlijk.”

Het zijn 25 kunstenaars met roots in de Westhoek die hun werken tentoonstellen. “De titel van de tentoonstelling schept een zekere verwachting: wat doet de kunstenaar eigenlijk met zijn wit blad en wat is het eindresultaat,” aldus nog Christophe Dehaene die nog meegeeft dat dit een tentoonstelling wordt over moderne kunst van talentvolle kunstenaars uit de regio.

Ook de pastorie van Wijtschate wordt een kunstruimte. “Het behangpapier met authentiek bloemetjesmotief is al een kunstwerk op zich.” De deelnemende kunstenaars hebben allen reeds een volwaardig parcours achter de rug.

Johan Lowie

In het rijtje van 25 kunstenaars springt Johan Lowie in het oog. “Deze Ieperling woont nu in Amerika, van familieleden konden we aantal aquarellen van menselijke figuren bekomen voor onze tentoonstelling,” weet Christophe Dehaene die ook een aantal kunstenaars vond dankzij zijn dochter.

“Zij vond zo via Instagram de werken van de pas afgestudeerde Timothy Vanlerberghe. Hij pakt uit met verrassende technieken rond schilderijen en tapijten.” Ook Christophe Dehaene zelf stelt tentoon. Hij verwerkt voorwerpen die hij meestal vindt op de rommelmarkten tot kunstwerken. Oude schilderijen verknipt hij om er een nieuw werk van te maken.

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.