Kortrijkse streetartstudenten brengen muurschilderingen aan bij Koninklijke Stallingen

Leraar Dieter Van Der Ougstraeten © Karoline Bossuyt
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het streetartfestival The Crystal Ship in Oostende staat dit jaar in het teken van de Oostendse kunstenaar James Ensor, hij overleed 75 jaar geleden. Tijdens het festival worden heel wat muurtekeningen aangebracht op gevels van gebouwen, waaronder de muren aan de Koninklijke Stallingen in de Kaïrostraat door de studenten van het Kortrijks Street Art-atelier.

Dankzij The Crystal Ship duiken sinds 2016 jaarlijks gigantische muurschilderingen en interventies op in Oostende. Het streetartfestival ontving tijdens de paasvakantie een tiental nieuwe artiesten en breidde zo het streetartparcours in de Stad aan Zee verder uit. Alle artiesten gingen aan de slag met het thema ‘Carnival of Life’ en lieten zich ter gelegenheid van het Ensorjaar 2024 inspireren door de Oostendse kunstenaar James Ensor. Voor de muren bij de Koninklijke Stallingen werd beroep gedaan op de streetartstudenten van Academie Kortrijk.

“Maarten, Oussama, Ferre en ik mochten onze eigen ontwerpen maken en werden begeleid door de warme Schotse streetarter Katie en curator Bjorn Van Poucke. Ze verdeelden de 83 meterlange muur onder ons en bepaalden wat waar kwam, van welke artiest. Van 27 tot en met 29 maart brachten we samen met onze leraar Dieter Van Der Ougstraeten de verschillende muurschilderingen aan op een blauwe achtergrond”, vertelt student Karoline Bossuyt. “Het was heel verrijkend. Echt genieten in Oostende. Een topopdracht die onze leraar Dieter voor ons binnenhaalde.”

Academie Kortrijk biedt sinds het schooljaar 2021-2022 een nieuw atelier Street Art aan. Het atelier is voor ontwerpers die gepassioneerd zijn om hun ideeën met de buitenwereld te delen, via graffiti en muurschilderingen, maar ook via posters, stickers, 3D-werk, enzovoort. Het Street Art-atelier verloopt grotendeels projectmatig, niet gebonden aan een vaste plaats of tijdstip. Meer info via www.kortrijk.be/academie of via academie@kortrijk.be.

Vind alle locaties van de werken via thecrystalship.org.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier