Jo (52) stelt tentoon in het Vleeshuis in Ieper: “Keramiek was openbaring”

Jo Logie bij een deel van het kunstwerk dat in het Vleeshuis wordt tentoongesteld. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In het kader van Kunst in Ieper zal Jo Logie in de weekends van 25 en 26 mei en 1 en 2 juli in het Vleeshuis een werk in keramiek tentoonstellen van maar liefst zeven meter lang. “Je vindt er mijn karakter in terug: spontaan, impulsief, passioneel en een vleugje humor”, vertelt Jo.

In het dagelijkse leven werkt Jo Logie (52) in de keuken van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. Ze is getrouwd met Andy Vandaele en mama van Willem (25) en Frits (20). Vlakbij hun woning bij het Canadees monument in Sint-Juliaan baten ze vakantiewoning Het Logiemoment uit. Zeven jaar geleden raakte Jo in de ban van klei, waarna ze de opleiding keramiek ging volgen aan dé Academie in Ieper. “De afgelopen jaren waren een openbaring voor mij”, vertelt ze. “Jezelf ontwikkelen, creatief zijn… Allemaal dingen die je niet vindt in het dagelijkse leven.”

Elke keer anders

Tijdens Kunst in Ieper in het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 mei zal Jo een werk van zeven meter lang tentoonstellen in het Vleeshuis op de hoek van de Boterstraat en de Boomgaardstraat. Ook het weekend nadien zal haar werk nog te bewonderen zijn, telkens tussen 10 en 17 uur. “Typisch aan werk is dat ik verschillende delen maak die aan elkaar gelinkt worden. Ik weet ook nooit waar ik precies zal uitkomen. Op iedere expo zal het werk er anders uitzien. Nu gebruik ik twee soorten ongeglazuurde klei en geglazuurde klei en die komen samen tot één geheel, verweven in een gevecht met elkaar. Ik speel met fantasie, science fiction en de natuur. Je vindt er ook mijn karakter in terug: spontaan, impulsief, passioneel en een vleugje humor.”

In oktober zal het werk ook te zien tijdens een tentoonstelling van de Kunstkring 20-10, waar Jo lid van is, in Bikschote. “Het is zeker niet mijn eerste tentoonstelling, maar het is wel de eerste keer met dit werk. Mensen zeggen dat ik een herkenbare stijl heb. Ik kan me niet verbergen. Het is ook wel gebaseerd op de film Upside Down. Het gaat over twee werelden die samenkomen en dat inspireert mij enorm.”

Jo zit in het laatste jaar keramiek, maar kan niet genoeg krijgen van creatief bezig zijn. Ze overweegt dan ook om volgend jaar beeldhouwen te studeren. “Het maken op zich is voor mij het grootste plezier, maar ik vind het ook tof dat mensen komen kijken en er hun mening over geven. Negatief of positief, dat maakt me niet uit. Ik wil gewoon weten welke indruk het werk maakt op mensen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier