Izegemse kunstenaar vormt blauwe hardsteen om tot coronakunstwerk

© (Foto GF)
© (Foto GF)
Redactie KW

In september keurde de gemeenteraad het voorstel goed om een monument uit te laten werken als herinnering aan de coronaperiode. “Izegems kunstenaar Piet Duthoit zal de blauwe hardsteen, die nu nog op het grasplein aan Prizma Campus Middenschool staat, omvormen tot een kunstwerk”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

Twintig jaar geleden had Paul Berlamont het idee om een kunstwerk te laten groeien. Tientallen mensen en bedrijven deden een gift en zo kon toentertijd de hardsteen aangekocht worden. Op Open Monumentendag in 2003 werd het standbeeld al geschonken aan de stad.

Het kunstwerk zal verschillende elementen bevatten. “Ingewerkte tralies refereren aan het gevangen zitten. Een trappenstructuur die wat uitsteekt, verwijst dan weer naar het overstijgen van de lockdown”, verduidelijkt Piet Duthoit. “In de blauwe hardsteen komt ook een opening die ons weer zicht geeft op de toekomst. Restjes steen in de opening symboliseren de sporen die de coronaperiode achterlaat.” Er komt ook een tekst op of aan het kunstwerk. In samenspraak met de bibliothecaris is gekozen voor een passend gedicht van Kristin Verellen.

“Het kunstwerk zal niet alleen herinneren aan de coronaperiode, maar zal ook een plaats worden waar mensen even tot rust kunnen komen en iemand gedenken”, zegt schepen van Welzijn en Zorg Ann Van Essche.

“De blauwe hardsteen wordt midden april verplaatst naar het atelier van de kunstenaar waar hij aan de slag zal gaan. Een definitieve plaats voor het kunstwerk zal samen met de cultuurraad bepaald worden”, besluit schepen Himpe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.