Hans Soenen opent nieuwe galerij ‘Art and Design Productions’ op de hoek van Wijngaardstraat en Sionstraat

Textieldesign komt duidelijk terug in het werk van Hans Soenen © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Na zijn pop-up galerij in de Sionstraat 50 verhuist Hans Soenen (67) slechts enkele meters verderop naar de hoek met de Wijngaardstraat. Onder de naam ‘Art and Design Productions’ kan je in de kunstgalerij zijn nieuwe expositie ‘Constructions One’ bezichtigen met geometrisch abstracte werken.

Hans Soenen heeft twee carrières opgebouwd, als kunstschilder en in het onderwijs. Hij is medeoprichter van de opleiding ‘Industrieel Ingenieur Industrieel Ontwerpen’ aan het Design Center Howest en timmerde mee aan de weg naar ‘UNESCO Design Region Kortrijk’ door een groot aantal designexpo’s te organiseren.

Nieuwe galerij

40 jaar, 800 schilderijen en 26 exposities verder opent hij zijn nieuwe galerij ‘Art and Design Productions’ in de Wijngaardstraat winkel 064, tegenover de interieurwinkels ART-COCO en Gyselinck Design. “De oude kapperszaak stond al tien jaar leeg. Waarschijnlijk had niemand de moed om eraan te beginnen. Met een serieuze investering en drie maanden werk heb ik het pand kunnen opwaarderen tot de enige kunstgalerij in centrum Kortrijk.”

Drie werken uit de reeks ‘Landscapes of Water and Wood’, ook te bezichtigen tijdens de expo
Drie werken uit de reeks ‘Landscapes of Water and Wood’, ook te bezichtigen tijdens de expo © MD

In de kunstgalerij zal er altijd iets anders te zien zijn. “Zoals de naam ‘Art and Design Productions’ verklapt, zal ik ook andere kunstvormen tonen zoals kunstfotografie, schilderijen, beeldhouwwerken en virtuele beeldvorming, net als design. Ik heb 1.600 studenten opgeleid en wil ook jonge designers de kans geven om te exposeren.”

Expo ‘Constuctions One’

Als eerste expositie toont Hans zijn eigen werken. “De geometrische abstracten van Constuctions One brengen voor mij als schilder rust in mijn hoofd. De uitdaging hierbij was om de kleuren, composities en materialen te laten versmelten tot één uitgebalanceerd geheel, soms sober monochroom soms flamboyant met frisse complementaire contrasten.”

“De uitdaging hierbij was om de kleuren, composities en materialen te laten versmelten tot één uitgebalanceerd geheel”

“Het schilderdoek zelf is van puur natuurlijk en onbewerkt linnen. Het vormt een heel belangrijk onderdeel van het werk. Het naakte linnen is, zowel door haar kleur, haar textuur en de compositorische ruimte die ze inneemt in het werk, de connectie tussen alles.” Deze tentoonstelling loopt nog tot zaterdag 12 oktober.

De galerij is open op woensdag van 14 tot 18 uur en vrijdag en zaterdag van 11 tot 18 uur. Bekijk de eerdere werken van Hans Soenen online in de virtuele galerijen onderaan de website www.artanddesignproductions.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier