Groene vrouwensculpturen en 4.400 handpalm-tegeltjes: Nieuwpoorts hoofdstuk van Triënnale Beaufort van start

De Duitse kunstenares Alexandra Bircken pakt uit met het tweeledige werk Top down / Bottom up, bestaande uit twee groene vrouwensculpturen. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Stad Nieuwpoort, Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben op 27 maart in bezoekerscentrum Westfront het Nieuwpoortse luik van Beaufort24 op gang getrapt. De Duitse Alexandra Bircken stelt haar werk tentoon op en rond het Koning Albert I monument, de eigenzinnige creatie van de Spaanse Selva Aparicio siert de groene omgeving van De Koolhofput.

Met een hobbelige start, en zelfs een vleugje vandalisme, is Beaufort24 officieel van start gegaan. Deze negende editie van de triënnale belooft opnieuw een spektakel te worden langs de Belgische kust. Met 18 kunstwerken verspreid over negen badplaatsen is het evenement een niet te missen culturele belevenis. Maar wat maakt Beaufort24 zo bijzonder ? “Voor Nieuwpoort is deze triënnale van onschatbare waarde. Niet alleen trekt het evenement naar verwachting een miljoen bezoekers naar de kust, maar het biedt ook een unieke kans om de rijke geschiedenis en cultuur van de stad te tonen”, zegt Ann Gheeraert, schepen van Toerisme en Cultuur.

Controversiële kunstwerken

Beaufort staat altijd garant voor opschudding en discussie. Dit jaar is geen uitzondering, met controversiële kunstwerken die vooraf al de gemoederen deden oplaaien. De plastic terrasstoelen in Wenduine, bekend als ‘Monobloc Moments’ van Sara Bjarland, zijn hier een voorbeeld van. Maar zoals curator Els Wuyts benadrukt, is dit soort ophef alleen maar goed en inherent aan kunst. Deze editie van Beaufort, met als thema ‘Fabric of Life’, brengt kunst naar nieuwe plaatsen. De installaties zijn bewust meer landinwaarts geplaatst, met als doel verschillende verhalen en vertellingen van de locaties zelf naar voren te brengen. Van stranden tot havenzones, duinen en dorpskernen, de kunstwerken zijn verspreid om een gevarieerde ervaring te bieden aan de bezoekers.

Alexandra Bircken

Aan het Koning Albert I monument pakt de Duitse kunstenares Alexandra Bircken uit met het tweeledige werk Top down / Bottom up, bestaande uit twee groene vrouwensculpturen. Het ene jonge meisje daagt de wetten van de zwaartekracht uit. Schijnbaar moeiteloos voert ze een handenstand uit op de hoogste rand van het monument. Haar evenbeeld staat beneden, op de toppen van haar tenen en met gestrekte armen. Zoals Atlas het hemelgewelf op zijn schouders droeg, draagt dit meisje het gewicht van de wereld van vandaag en gisteren. De begrippen ‘top down’ versus ‘bottom up’ duiken op in de sociologie en marketing. Dit kunstwerk zet ons aan het denken: staat het meisje op haar hoofd of staat onze wereld op zijn kop?

Selva Aparicio

De Spaanse kunstenares Selva Aparicio creëerde voor provinciedomein De Koolhofput de kunstinstallatie at Rest. Het werk is geen individuele verwezenlijking, maar kwam tot stand met en door de inwoners van Nieuwpoort. Voor dit werk maakte ze afgietsels van handpalmen. Ze verzamelde er honderden in Nieuwpoort, bij jong en oud. In de bronzen lijnen kun je levenslijnen, maar net zo goed nerven van bladeren lezen. De 4.400 bronzen tegeltjes werden individueel gegoten, technisch een heus huzarenstukje. Pas wanneer je in het kunstwerk zit, word je letterlijk omhuld door alle handen. Je voelt je als het ware omhelsd.

Wat op het eerste gezicht enkel mooi oogt, heeft ook een donker randje en doet ons stilstaan bij wat we herdenken. De mensen die hun handafdrukken nalieten, zullen na verloop van tijd niet meer onder ons zijn, zoals ook de natuurelementen de tegeltjes zelf zullen doen verweren. De dood is hier ook letterlijk niet veraf: de omgeving van De Koolhofput was het front van de Eerste Wereldoorlog. De titel at Rest heeft verschillende betekenislagen. Enerzijds verwijst deze naar het ter plaatse tot rust kunnen komen, op deze intieme locatie, anderzijds ook naar het verstrijken van de tijd en de dood.

“Het werk van Aparicio blijft na afloop van Beaufort24 staan en wordt definitief opgenomen in het Nieuwpoorts openluchtkunstpatrimonium. Het geldt daarmee ook als nieuwe toevoeging aan het intergemeentelijk Beaufort Beeldenpark”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Meer Beaufort24

De achtste editie van Triënnale Beaufort vindt plaats van woensdag 27 maart tot en met zondag 3 november 2024. Bij Toerisme Nieuwpoort is een bezoekersgids te koop voor 2 euro. Voor fietsers en wandelaars zijn trajecten uitgetekend langs nieuwe en eerdere Beaufort-werken. Voor wie met kinderen Beaufort24 wil ontdekken, is er een kijkboek met doe-en zoekopdrachten voor 1 euro.

Alles over Beaufort24 lees je opwww.triennalebeaufort.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier