Gigantisch kunstwerk verwelkomt reizigers in Veurne

© gf
Redactie KW

In samenwerking met Kunstenaarscollectief Treepack heeft in april 2024 de stationsdoorgang van Veurne een opvallende metamorfose ondergaan. Wat ooit een grijze, saaie doorgang was, is nu veranderd in een waar kunstwerk, met de hoofdletter K.

Het project, met als slagzin “Zoveel Veurne! – Uitzonderlijk Veurne!”, heeft volop inspiratie geboden voor het kunstwerk met de titel “Dag Veurne”. Dit transformeert de trappenhal in de stationstunnel tot een surreële scène waar de tijd lijkt stil te staan. Het werk is een eigenzinnige interpretatie van het Belgisch surrealisme, met duidelijke verwijzingen naar de stad en haar ereburgers.

Het kunstwerk werd ontworpen in opdracht van stad Veurne door kunstenaarscollectief Treepack. Ze werkten samen met Belgische artiest Sam Billen en streetartcollectief Treepack.

Saxofonist

Het eerste deel van het ontwerp toont een saxofonist, sterk geassocieerd met Willem Vermandere, en een schilderij van een skelet, een knipoog naar de beroemde werken van Paul Delvaux. Op de achtergrond prijkt het marktplein van Veurne met het stadhuis, belfort en kerk.

© gf

In het tweede deel zien we Helena. Helena houdt een gesigneerde platenhoes vast van Will Tura. De man die de klok terugdraait, verwijst naar het nummer ‘Als hij de tijd kon terugdraaien’ van Will Tura en benadrukt nogmaals de relativiteit van tijd zoals in de schilderijen van Delvaux. In de achtergrond staat de Sint-Niklaastoren.

150 vierkante meter

Schepen van cultuur en toerisme, Jonas Bel reageert alvast trots: “Het station wordt vaak de ingangs- en/of uitgangspoort van een stad gezien. Met dit gigantisch kunstwerk laten we inkomende reiziger alvast zien wat hij allemaal kan verwachten en kan de vertrekkende reiziger nog eens samenvattend meenemen over alles wat die mocht ontdekken. Een waar pareltje!”

De muurschildering van maar liefst 150 vierkante meter weerspiegelt de gezamenlijke inspanning van de stad Veurne en kunstenaarscollectief Treepack om zowel de toegankelijkheid van het station en de omgeving te verbeteren. Het nodigt bezoekers uit om te genieten van de stad en fungeert als een welkomstmonument voor alle reizigers. Bovendien draagt het bij aan Veurne hun visie voor een levendige en gastvrije stad.

Treepack, gespecialiseerd in het verfraaien van publieke ruimtes, heeft dit kunstwerk gerealiseerd. In de afgelopen jaren hebben ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen getransformeerd met muurschilderingen en street art tot prachtige kunstwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier