Gewezen Ingelmunsternaar Tom Viaene toert met ‘Mobi Mobi’: Theater vanuit een mobilhome

Anke Jochems en Tom Viaene, ‘zus’ en ‘broer’, tijdens de voorstelling ‘Mobi Mobi’.© (Foto GF)
Anke Jochems en Tom Viaene, ‘zus’ en ‘broer’, tijdens de voorstelling ‘Mobi Mobi’.© (Foto GF)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Twee jaar geleden was Tom Viaene nog te zien in de vtm-soap ‘Familie’. Sinds zondag 16 mei brengt hij een theatervoorstelling ‘Mobi Mobi’ vanuit een mobilhome, samen met Anke Jochems. Hij heeft nog heel wat creatieve toekomstplannen. Tom woont nu in Antwerpen, maar hij komt nog regelmatig terug naar Ingelmunster.

Tom (36) is de zoon van Noël en Denise Viaene-Delameillieure uit de Meiklokjesstraat in de Bloemenwijk. Hij ging naar school in Ingelmunster en Izegem, volgde tussendoor lessen viool, piano, toneel en voordracht, speelde toneelrollen en won in 2004 de Cultuurtrofee in Ingelmunster.

Een jaar eerder was hij naar het RITS in Brussel getrokken, om er Audiovisuele Kunsten te studeren. Hij werkte als regisseur onder meer bij de promodienst van de VRT en voor TV Brussel, bleef toneelspelen en was te zien in onder meer ‘Vermist’, ‘Crème de Crème’ en ‘Brasserie Romantiek’. Daarna begon hij aan de opleiding Luca Drama in Leuven, en was in de tv-soap ‘Familie’ enkele maanden te zien als Lucas Van Bellingen.

Kortom, geen stilzitter.

‘Met dank’ aan corona

Ook niet tijdens een lockdown: “Anke Jochems en ik studeerden allebei drama aan de Luca School of Arts in Leuven”, vertelt hij. “Anke zat een jaar hoger dan ik. We kenden elkaar dus, maar hadden nog nooit samen gespeeld. Ons opleidingshoofd Kris Cuppens had ons al een paar keer gezegd dat we eens samen iets moesten maken. Toen het vorig jaar mogelijk was om via de Culturele Activiteiten Premie subsidies aan te vragen, belde Anke mij met de vraag om effectief samen iets te doen. Aangezien mijn theatertournee wegens corona was afgelast, zag ik dat absoluut zitten. Anke had net een oude mobilhome gekocht. Omdat de mogelijkheid om voor een publiek binnen te spelen nogal uitzichtloos was, leek het ons een goed idee om een theatervoorstelling te spelen vanuit een mobilhome.”

Broer en zus

“Toen onze premie-aanvraag goedgekeurd was, zijn we aan de slag gegaan. Het schrijven ging heel vlot. Ons idee van een broer en een zus die op vakantie vertrekken met de mobilhome van hun ouders omdat ze het beu zijn om elk jaar dezelfde vakantie te beleven, bleef overeind, maar we voegden er een tweede verhaallijn aan toe. Ik verklap niet welke, maar ze zorgt voor emotionaliteit, die samen met de humor een mooie dynamiek oplevert.”

Anke had zich laten oplichten toen ze de mobilhome kocht

“Op 16 mei speelden we ons stuk in de Blikfabriek in Hoboken, en brachten het via livestream bij de mensen thuis. We hadden wel de toelating om programmatoren uit te nodigen, en die hebben ons geboekt. Zo spelen we vanaf 2 juni in Leuven, Gent, Wetteren, Lier, Dendermonde, Ninove, Herzele, Mortsel en Oud-Turnhout, en krijgen we al boekingen binnen voor 2022.”

“Het was de eerste keer dat we een locatievoorstelling maakten, en dat was wel best spannend. Je moet rekening houden met de weersomstandigheden. Wat doe je als het begint te regenen tijdens de voorstelling? Dit was dus het geval op zondag 16 mei, op het einde van het stuk. De akoestiek is ook anders. Je moet er rekening mee houden dat je verstaanbaar blijft. Ook als de wind plots door de bomen begint te ruisen. We hadden het geluk om te kunnen samenwerken met Titus De Voogdt als coach. Hij is, naast zijn rollen in tal van televisiereeksen, ook acteur en maker bij Studio Orka, gekend voor hun fantastische locatievoorstellingen. Het was heel fijn en leerrijk om met hem samen te werken.”

Handige Titus

“De mobilhome die we gebruiken in de voorstelling is wel een zorgenkindje gebleken. Anke had zich jammer genoeg laten oplichten toen ze de mobilhome kocht. Er zaten gaten in het dak, de remmen werkten niet meer goed, en af en toe ging er nog wel iets anders stuk. Gelukkig hebben we de meest noodzakelijke mankementen kunnen herstellen, is Titus ook heel handig en heeft hij wat dingen opgelapt voor ons. Nu is het te hopen dat de mobilhome het volhoudt tot de laatste voorstelling – én dat ik die ook eens in de buurt van mijn hometown kan parkeren!”

Info: www.tomviaene.com www.ankejochems.be www.thassos.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.