Georges Schelstraete viert 75ste verjaardag met kunstboek: “Ik ben nog elke dag hard bezig”

Beelden kunstenaar Georges is gefascineerd door mensen en dan vooral koppels die elkaar dragen. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag pakt beeldend kunstenaar Georges Schelstraete uit met het kunstboek ‘Om de kilte te verdrijven’. Dat verschijnt op 8 april, wanneer hij een selectie van zijn werk tentoonstelt in het kasteeldomein De Ghellinck in Wortegem-Petegem.

Georges Schelstraete, die naam en faam heeft verworven met zijn bronzen sculpturen (van onder meer Will Tura), is tot ver buiten de grenzen van Oostrozebeke gekend. Al jaren is hij samen met Daniël Deblaere de stuwende kracht achter de Oostrozebeekse kunstkring. Georges is afkomstig uit het Oost-Vlaamse Ursel. Hij is getrouwd met Griet Meganck en vader van Sara en Eefje. Hij was 28 jaar actief in het vormingswerk en ging met pensioen toen hij 63 was. Sinds 1987 is hij ook zelfstandig kunstenaar.

“Wat het met een mens doet om 75 jaar te worden? Niet veel, want ik voel me zowel fysiek als mentaal heel goed. Zolang mijn kop niet stilvalt, zal ik blijven doen wat ik graag doe: scheppend kunstenaar zijn.”

“In 1970 ben ik afgestudeerd aan Sint-Lucas, in Gent. Sindsdien ben ik nooit gestopt met creatief bezig te zijn. Mijn inspiratie haal ik nog altijd bij de mensen en hun besognes. Aanvankelijk legde ik me toe op het maken van sociaal geëngageerde tekeningen, maar ik ben in de loop der jaren overgeschakeld op het tekenen naar model. Aanvankelijk waren mijn tekeningen wit-zwart, later ging ik mijn onderwerpen schilderen, en al 25 jaar leg ik me toe op bronzen sculpturen, met alweer mensen als inspiratiebron. Mijn favoriete onderwerp zijn koppels.”

“Mijn nieuwe boek – het is mijn vierde – kreeg de titel ‘Om de kilte te verdrijven’. Je mag het gerust een resumé noemen van mijn werk gedurende de laatste vijf jaar. Een selectie van mijn beste werken. Ik ben heel trots op het resultaat. Als ik gezond mag blijven en er nog altijd ideeën opborrelen, zal er waarschijnlijk nog wel een vijfde boek komen.”

Enorm verrijkt

“De hoogtepunten uit mijn artistieke carrière? Ik heb er vier en dat zijn allemaal bekroonde werken: het beeld van Will Tura in Veurne, de beeldengroep nabij het woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kachtem, de levensgrote populaire Oostrozebeekse figuur Andrien Delange bij woonzorgcentrum Rozenberg, en een beeldengroep aan het rustoord in Landen.”

“Of kunst mij ook rijkdom heeft gebracht? Kunst heeft me als mens enorm verrijkt, een enorme voldoening geschonken. Ideeën kunnen omvormen tot een tastbare realiteit, daarvan kan ik echt genieten. Zeg maar: de kronkels in mijn hersenen vorm kunnen geven, daarvoor doe ik het. Ik ben nog elke dag hard bezig. Ik teken heel veel om mijn vingers soepel te houden. Nu werk ik vooral aan de nieuwe tentoonstelling van mijn werk.”

De expo duur tot en met 1 mei. Het boek is verkrijgbaar via www.zjors.be en info@zjors.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier