Franse kunstenares Rispal stelt tentoon in Nationaal Tabaksmuseum

Steven Masil en schepen Geert Bossuyt zijn alvast onder de indruk van Josette Rispal haar kunstwerken.© LVW
Steven Masil en schepen Geert Bossuyt zijn alvast onder de indruk van Josette Rispal haar kunstwerken.© LVW
Redactie KW

Naast de tentoonstelling van een selectie van de unieke en omvangrijke collectie figuratieve tabakspotten van Antonin Rispal, die eind 2019 aan het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik werd geschonken, stelt zijn dochter Josette actuele kunst tentoon in de tweede expozaal.

Josette is een gelauwerde kunstenares met een indrukwekkend oeuvre. Josette Rispal (75) is getrouwd met voormalig diplomaat, journalist en schrijver Henri-Hugues Lejeune. Ze exposeerde wereldwijd op meer dan 350 locaties in New York, Londen, Venetië, Barcelona, Genève, Lissabon, Tel Aviv, Tokio, Mexico-Stad, Quebec, Brussel en natuurlijk haar thuisstad Parijs. Aan de inkom rechts hangen haar biografie en een overzicht van haar eretitels, onderscheidingen en eretekens.

Er staat en hangt een mooie selectie van haar oeuvre in het Werviks Tabaksmuseum. “Het is divers”, aldus Steven Masil, coördinator museum, toerisme en erfgoed. “Van keramiek en metaal tot glaswerk en opmerkelijk veel recuperatiemateriaal. Florist Geert Pattyn uit Geluwe zorgde met een aantal kleine elementen voor een meerwaarde aan de expositie. De muziek is van Mattias Theuwen. De opstelling bepaalden we zelf.”

Meertalige folders

In de tweede expozaal was er eerder een tijdelijke tentoonstelling van ereburger Carll Cneut. Toen in een donkere ruimte en dat is ook nu weer het geval. In het midden staat een salon. “Er zullen daar na corona ook tablets liggen met info over de kunstenares en haar werk”, zegt Steven.

Gelet op de ligging aan de grens, vinden hopelijk bezoekers uit Frankrijk de weg naar de dubbele tentoonstelling.

“We gaan meertalige folders verdelen”, zegt schepen van Toerisme Geert Bossuyt (Vooruit). “De Fransen naar een museum lokken, is blijkbaar niet zo evident. We hopen dat dit door de faam van Josette Rispal wel lukt. Het gaat om een gerenommeerde kunstenares.”

Zoektocht

Alle musea hebben het moeilijk om veel bezoekers te lokken. “Hoge cijfers moeten we niet verwachten want corona schrikt nog mensen af om ergens naartoe te gaan”, zegt de schepen. “Ik vind het jammer dat onze eigen inwoners geen interesse tonen. We zijn op ons Nationaal Tabaksmuseum niet trots genoeg.”

Er komt ook nog een interactieve zoektocht over de twee tijdelijke expo’s en een ‘junior kunstwedstrijd’ voor kinderen tot 14 jaar.

Het museum en de infobalie van Toerisme Wervik zijn open van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. Maandag gesloten. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier