Flip Kowlier onder de indruk van de creativiteit en de openheid van de Izegemse jongeren

Flip Kowlier koos uit de 200 werken de zes waarmee hij de beste klik voelde. © Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Rotary Izegem wil dit jaar centen inzamelen om de opstart van een TeJo-huis te bekostigen. Dit weekend (8 en 9 oktober) houden ze hun kunst- en wijnproeverij in Kasteel Blauwhuis. Daar zullen ook de werken van 200 jongeren te zien zijn. Zij mochten in het project HoofdZaak hun creativiteit op een plaasteren kopje loslaten. Flip Kowlier koos er zes uit waarmee hij de grootste klik had. “Maar ik ben echt onder indruk”, aldus de Izegemse bard die nu in het Gentse huist.

Rotary Izegem houdt ieder jaar financiële acties waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Ieder jaar is er ook een nieuwe voorzitter bij Rotary, dit keer liet voorzitter Peter Van Steen zijn oog vallen op het geestelijk welzijn van de jongeren. Izegem heeft nog geen TeJo-huis en daar zal Rotary dus verandering in brengen. Tejo staat voor ‘Therapeuten voor jongeren’ en is een onafhankelijk initiatief met als doelstelling psychische hulp te verlenen aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Ze moeten er onmiddellijk terecht kunnen, anoniem en gratis. Drie factoren die essentieel zijn om de drempel voldoende laag te houden.

Familie-uitstap naar Bellewaerde

Lisa Spillebeen (kunstacademie Art’Iz) werd gevraagd en bereid gevonden, om curator te zijn van het kunstproject dat aan de financiële actie werd verbonden. 25 kunstenaars werden bereid gevonden om een werk te creëren rond het mentaal welzijn bij jongeren, die werken (van Kamagurka over Nick Ervinck tot Tjok Dessauvage) worden online geveild.

Wat niet te koop is zijn de 200 werkjes die de 15- en 16-jarigen uit de de Izegemse middelbare scholen creëerden. Zij kregen elk een plaasteren kopje ter beschikking, waarmee ze aan de slag konden. Het resultaat was verbluffend. “In die mate zelfs, dat we besloten hebben alle 200 kopjes tentoon te stellen tijdens onze wijnbeurs. Op zaterdag 8 oktober worden de eigenaars van zes werkjes die Flip Kowlier selecteerde beloond met een prijs: een ticket voor een familie-uitstap naar Bellewaerde. Maar we benadrukken dat alle jongeren hier eigenlijk winnaars zijn.”

Donkere gedachten

Flip Kowlier, peter van het project, stond voor de moeilijke keuze om uit de 200 kopjes zijn zes favoriete te halen. “Ik weet dat jongeren veel in hun mars hebben, maar dit slaat me toch wel met verstomming.”

De zanger kampte in zijn jonge jaren ook met mentale problemen en donkere gedachten. “Ik zou al wat te oud geweest zijn voor het TeJo-huis, bij mij manifesteerde zich dat rond mijn 22ste, 23ste levensjaar. Gelukkig dat mijn ma dit snel had doorzien. Maar wij leefden toen ook in een minder complexe tijd. Als je ziet welke info nu op iedereen afkomt, dan begrijp ik dat jonge gasten het wel eens niet meer weten. De sociale media alleen al. Ik ben zelf een nieuwsmijder geworden, ik sluit me daarvoor af.”

Een van de werkjes die Kowlier selecteerde, refereert daar dan ook aan. “Een kopje met waarrond allerlei nieuwskoppen zweven. Andere werkjes vind ik dan weer esthetisch zeer mooi. Mijn keuze is eigenlijk redelijk subjectief. Ik ben immers geen kunstkenner. Ik ben gewoon op mijn gevoel af gegaan.”

“Leerlingen polsen al of TeJo-huis al open is”

Ook Ann Manhaeve en Elias Rommens, respectievelijk directeur van Prizma College en Atheneum Bellevue, hadden hun leerlingen warm gemaakt voor het project. “Bij ons pasten we dat in in het lesuurtje artistieke opvoeding. Maar we zagen dat sommige jongeren op woensdagmiddag ook verder kwamen werken.” In Atheneum Bellevue werd zelfs een volledig project gewijd aan het thema. “We koppelden er ook klasgesprekken aan. We weten dat heel wat van onze leerlingen het niet gemakkelijk hebben, daarover konden ze vrijuit praten”, zegt de directeur. Emmie Hoffmann was daar de leerkrachte van dienst die op haar vrije maandag naar school kwam om de jongeren te begeleiden. “Onze leerlingen gaven het beste van zichzelf. In heel wat werkjes herken je gewoon de leerling. In vertrouwen vertelden de jongens en meisjes ook heel wat van wat er op hun lever ligt. Een TeJo-huis zal dus zeker welkom zijn, sommigen vragen zelfs als het al open is.”

Alle leerlingen die een werkje creëerden zijn komend weekend welkom in Kasteel Blauwhuis waar hun werkjes te zien zullen zijn. Het event staat ook open voor het grote publiek. Zaterdag 8 oktober van 13 tot 17 uur en zondag 9 oktober van 10.30 tot 17 uur zijn de deuren open. Op zaterdag 8 oktober om 15 uur zullen de werkjes die door Flip Kowlier geselecteerd werden bekend gemaakt worden.

www.izovino.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.