Eén expo, zeven kunstenaressen: ‘Les femmes d’abord’ in galerie De Feniks

v.l.n.r. Nieke Swennen, Marieke Janssen, Tine Dosselaere, Benedicte Vandewattyne, Nicole Janssen, galeriehouder Luc Martinsen, Jook Doodle, schepen Bart Plasschaert, inleider Willem Elias en Marieke Eggermont (foto ML)
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Zeven vrouwelijke kunstenaars, onder wie vijf uit Oostende, tonen hun werk op uitnodiging van kunstenaar en galeriehouder Luc Martinsen. Op die manier wil hij zijn respect en bewondering voor de exposanten en hun sterk uiteenlopende oeuvres betuigen.

Niet ‘Les copins d’abord’, zoals Georges Brassens zingt, maar ‘Les femmes d’abord’ vormt het motto van de nieuwe tentoonstelling in galerie De Feniks in de Langestraat. Zeven vrouwelijke kunstenaars exposeren er hun schilderijen en beeldhouwwerk. Ze tonen een blik op de wereld zoals zij die ervaren, heel divers maar altijd erg boeiend.

Vijf van hen wonen in Oostende. Jook Doodle kribbelt alles vol met leuke, gekke en sensuele doodles, uit fantasie ontsproten figuren en illustraties. Daarnaast zijn er beeldjes te zien van Tine Dosselaere. Haar werk valt meteen op door haar kleurgebruik en de vrolijke tekeningen die vertellen over haar directe leefomgeving. Als enige maakt zij gebruik van gemengde techniek.

Marieke Janssen maakt schilderijen en tekeningen die kleurrijk, ontroerend, tijdloos en excentriek zijn. Ze tekent zonder denken en gooit wat ze ziet op een blad, recht uit het hart. Nieke Swennen geeft ons dan weer een kijk op haar beklijvende beleving van de wereld van dementie. Haar beeldjes en tekeningen zijn het resultaat van een filosofisch-artistiek project in de zorg. Benedicte Vandewattyne schildert temperamentvolle doeken met olieverf. Ze creëert haar werk, gebaseerd op fotografie, met een delicaat en doordacht kleurenpalet, beïnvloed door de sociale media en met een structureel kubistische invloed.

Nicole Janssen – Enjee – uit Antwerpen brengt ons vrij realistische portretten van vrouwelijke kunstenaars. Met subtiele verfstreken brengt ze kleuren aan, die het karakter onderstrepen van de geportretteerde persoon. De Gentse Marieke Eggermont toont schilderijen, collages en textiel. Een speelse figuratie die geënt is op haar ontmoetingen en kijk op het leven.

Willem Elias schetste, bevlogen als altijd, in zijn inleiding het oeuvre van de dames, schepen Bart Plasschaert opende de expo.

‘Les femmes d’abord’, De Feniks, Langestraat 93. Van woensdag tot zondag van 15 tot 18 uur. Of op afspraak via 0465 02 07 50. Nog tot 15 oktober.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier