Deerlijkse is creatief met cement : “Beton is geweldig natuurproduct”

Tamara Ardenoy brengt met CMT by Marilou leuke woonaccessoires en decoraties in beton. (Foto DRD)
Tamara Ardenoy brengt met CMT by Marilou leuke woonaccessoires en decoraties in beton. (Foto DRD)
Redactie KW

Zelf leuke woonaccessoires, decoraties en geschenkjes in beton creëren. Dat is sinds een tweetal jaar de grote passie van Tamara Ardenoy, het creatieve gezicht achter CMT by Marilou. “Ik kom echt tot rust als ik aan de slag ben met cement, zand en water. Ik zoek het niet te ver in mijn werkjes. Creativiteit en eenvoud zijn nauw met elkaar verbonden…”

Tamara Ardenoy (46) woont samen met echtgenoot Pascal Demeyere en zoon Robin in de Stationsstraat. Na haar dagtaak in het woonzorgcentrum Heilige Familie is ze zowat dagelijks te vinden in het atelier van haar man die vanuit het Spiegelpark op de gerenoveerde bedrijfssite Deknudt in de De Cassinastraat een bedrijf runt in meubelmaatwerk en totaalinrichting voor interieur en exterieur.

“Na een moeilijke periode in mijn professionele loopbaan ben ik op zoek gegaan naar een vrijetijdsbesteding waar ik echt tot innerlijke rust kon komen”, start Tamara haar verhaal. “Zo ben ik uiteindelijk bij het ‘gieten’ van beton terecht gekomen. Beton is een geweldig natuurproduct waarmee je alle kanten uit kan, of het nu gaat om kleine of grote projecten. De basis is telkens dezelfde. Zand, cement en water mengen tot je de juiste verhouding hebt om je ideetjes met beton te creëren. Om tot het eindproduct te komen, gebruik ik altijd een mal. Ik ben altijd en overal om zoek naar nieuwe gietvormen: bekertjes, vormpjes… Aan de hand van deze steunvormen (moules) kan je op een heel secure manier objecten en vormen gieten.”

Seizoenen

“In de beginperiode was het vooral een kwestie van de juiste verhoudingen te leren kennen. Ik maakte in die tijd vooral potjes voor bloemen en plantjes en theelichtjes. Het assortiment is ondertussen gevoelig uitgebreid: schalen, onderzetters en andere decoratieve objecten die bovendien leuk en geschikt zijn als cadeau-idee. Ik zoek het niet te ver. Mijn werk evolueert mee met de tijd van het jaar. De seizoenen zijn nooit veraf. Nu is het volop lente in mijn atelier. Konijntjes horen daar ook bij…”

“Beton is enerzijds een heel dankbaar materiaal maar heeft anderzijds beperkingen. Werken in moules is een must en je moet beton grondig laten drogen en uitharden vooraleer je het uit de mallen verwijdert. Het lijkt relatief solide maar het is vaak nog niet sterk genoeg en breekt zo gemakkelijk. Daarna kan de afwerking beginnen: persoonlijker maken door te schuren, schilderen, vernissen… Vraag me niet om tientallen keren identiek hetzelfde te creëren. Ik probeer graag nieuwe dingen uit. Inspiratie genoeg. Verder personaliseren kan ook door passende tekstjes toe te voegen.”

Rustgevend

“Heel wat vrienden en familieleden hebben al werkjes van mij in huis staan. Ik droom er stilletjes van om ooit een eigen winkeltje met mijn objecten en werken te hebben. Nu vind je mijn creaties bij Little Handmate Stories in Avelgem, een conceptstore waar nog andere handgemaakte, vaak ecologische spullen van creatievelingen te vinden zijn.”

“Ik heb echt mijn ding gevonden. Het is voor mij zo ontspannend en rustgevend. Als ik weer eens een leuke decoratie heb ontwikkeld, word ik daar instant goedgezind van…”

Info: Tamara Ardenoy, cmtbymarilou@gmail.com en ook via Instagram en Facebook.

(Rik Devos)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.