DAS Kortrijk viert 50ste verjaardag van eerste afgestudeerden met expositie ‘EXIT50’

Frans Vercoutere bij één van zijn kunstwerken in de Budafabriek. De expositie EXIT50 werd vrijdag 26 april officieel geopend © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Dit jaar viert Design & Art School (DAS) hun vijftigste jaar afgestudeerden en daarom pakken ze uit met de unieke tentoonstelling ‘EXIT50’. In de Budafabriek te Kortrijk kan je het werk van zo’n zestig artiesten, oud-leerlingen van DAS, in het weekend van 4 en 5 mei gratis bezoeken, telkens van 10 tot 18 uur.

In het schooljaar 1971-72 startte het VTI Kortrijk een afdeling plastische kunsten. “In de afgelopen 50 jaar zijn er al 800 leerlingen afgestudeerd. DAS is een bloeiende campus met grote belangstelling voor en vaardigheden in beeldende, architecturale en audiovisuele kunst en vorming. Die motiverende, uitdagende en dynamische aanpak, dicht bij de verlangens en verwachtingen van creatieve jonge mensen in een open dialoog met een snel veranderende maatschappelijke en culturele context is gebleven en alleen maar versterkt. Dat bewijst deze tentoonstelling waarin een zestigtal artiesten zich met eigen werk engageren om vorm en kleur te geven aan dit feestelijk gebeuren”, vertelt Inge Gorré, directeur van DAS.

Sinds 1991 geeft Serge Moreel (58) les Beeldende Kunsten aan de derde graad. “Het organiseren van EXIT50 vroeg wat tijd en werk, maar het is fijn om veel mensen terug te zien. Het is een beetje van een reünie. Het uitgangspunt van EXIT50 was om de brede waaier aan creativiteit te tonen en wat mogelijk is in onze opleiding, van toegepaste kunsten zoals productontwerp tot vrije kunsten. Tussen de afgestudeerden zitten heel wat renommées zoals Wim Delvoye, Matthieu Ronsse, Michiel Ceulers en Lennert Coorevits.”

Ook Frans Vercoutere (68), in 1974 bij de eerste lichting afgestudeerden, exposeert één van zijn kunstwerken in de Budafabriek. “We hebben het pad vrijgemaakt voor de rest”, lacht Frans. “Wat DAS zo’n goede opleiding maakt, is de differentiatie. We maakten kennis met verschillende disciplines, materialen en technieken. Het aanbod was zeer ruim en dat gaf ons een duidelijke voorsprong bij onze hogere studies aan Sint-Lucas in Gent. Oud-studenten van DAS zaten vaak bij de top.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier