Bruggelingen winnen Europese prijs voor kunstzinnig project

Met deze Arc de l'Europe won het duo Jason Slabbynck en Benjamien Lycke een belangrijke Europese prijs.© Jason Slabbynck
Met deze Arc de l'Europe won het duo Jason Slabbynck en Benjamien Lycke een belangrijke Europese prijs.© Jason Slabbynck
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Jason Slabbynck en Benjamien Lycke namen deel aan de prestigieuze Altiero Spinelli Prize 2019 met hun minibouwwerk Arc de l’Europe. En met succes, zo blijkt nu. Hun project behoort tot de laureaten en ze strijken zo liefst een bedrag van 25.000 euro op. Met dit duwtje in de rug hopen ze hun project op meerdere plaatsen te kunnen opvoeren.

Eind augustus en begin september van vorig jaar vond in het Brugse havengebied in een organisatie van Het Entrepot het kunstenfestival Konvooi plaats. Ook twee prille Brugse dertigers namen hieraan deel, met name architect Jason – zoon van Red Zebra en PESCH-zanger Peter – Slabbynck en componist Benjamien Lycke.

“Ons minibouwwerk Arc de l’Europe is een knipoog naar l’Arc de Triomphe in Parijs, maar het bouwwerk is wel twaalf keer kleiner”, vertelt Slabbynck. “Het is samengesteld uit 170 blauwe Europalletten. De Europallet staat symbool voor de werking van de Europese Unie, waarbij naar zoveel mogelijk eenheid gestreefd wordt. De introductie van dit soort standaardpalletten verminderde destijds de laad- en lostijden in havens met liefst negentig procent.”

Kunstzinnig kantje

In dit minibouwwerk brachten uiteenlopende muzikanten performances. Ze interpreteerden allen op hun manier de Europese hymne, opnieuw georkestreerd door Lycke. “Op momenten dat er geen performances plaatsvonden, konden bezoekers onder de boog een plastieken gele ster ontdekken die, als er mensen in de buurt kwamen, een eenvoudige elektronische versie van de Europese hymne afspeelde”, schetst de Bruggeling.

Een jaar geleden diende dit duo Arc de l’Europe in voor de prestigieuze Altiero Spinelli Prize 2019. Deze Europese prijs bekroont werken, activiteiten en producten die het begrip van de Europese Unie (EU) als integratieproject en haar waarden bevorderen. Vorige week kregen ze het nieuws te horen dat hun Arc de l’Europe één van de zestien projecten is die deze keer bekroond worden. Het is tevens het enige project van de zestien met een kunstzinnig kantje. Aan de bekroning is een geldsom van liefst 25.000 euro verbonden.

Meerdere plaatsen

“We hopen dat deze prijs ons de tijd en financiële steun geeft om dit project op meerdere plaatsen op te voeren, want dan zou ons concept pas echt tot zijn recht komen”, zegt Slabbynck. “We zijn in overleg met een stad(je) in Oostenrijk om de Arc de L’Europe daar te bouwen voor een speciale gelegenheid, maar door de huidige wereldwijde coronacrisis is dit lang nog niet zeker.”

Slabbynck en Lycke werkten al vaker samen, onder andere voor het multimediale oorlogsrequiem ‘MONU’ dat in 2015 opgevoerd werd in het Concertgebouw Brugge, en bij de interactieve dansvoorstelling ‘Tinkling I’ die toerde door België en Nederland. “Voorts broeden we op nieuwe ideeën, maar deze zijn momenteel nog te embryonaal om te delen”, knipoogt Lycke.

Eerder dit jaar mocht Jason Slabbynck (Studio mxmxm) een opvallende, zelfontworpen zitbank opstellen in het Londense stadscentrum en was hij samen met scenograaf Koen Bovée verantwoordelijk voor de herinrichting van het Groeningemuseum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier