Bakkerij Painture neemt deel aan Bel’œuf ’24: “Liet me inspireren door René Magritte”

Brecht Van Poucke is trots op zijn creatie. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

In het atelier van bakkerij Painture in Oedelem werkte Brecht Van Poucke deze week aan een bijzondere creatie. De bakkerij werd uitgenodigd voor de wedstrijd Bel’œuf ’24 van de gerenommeerde patissier. Die roept 24 patissiers op om een groot paasei van 60 cm maken volgens een afgesproken thema. Dit jaar doen ze dat in het thema surrealisme.

Tussen het werk in hun atelier door werkten Brecht Van Poucke en Lieselot Schertens deze week aan hun creatie voor Bel’œuf ’24. “Eind januari kregen we telefoon van Marc Ducobu, toppatissier uit Waterloo, met de vraag om deel te nemen aan Bel’œuf ’24 – een expositie ter promotie van ons beroep en ten voordele van l’hopitale Saint Pierre in Brussel. Als zo’n gerenommeerde collega je voor zoiets aanspreekt, dan kan je geen nee zeggen”, vertelt Van Poucke.

Het thema van de wedstrijd dit jaar draait rond Surrealisme. Dit jaar staat het genre centraal omdat de Belgische hoofdstad de honderdste verjaardag van het Surrealisme in België viert. “Voor onze creatie liet ik me inspireren door de Belgische kunstenaar René Magritte. Lieselot en ik zijn sowieso al kunstliefhebbers en we zijn het Surrealisme ook genegen. Dat je iets kan interpreteren op je eigen manier en dingen ziet die er niet zijn, konden we perfect in een creatie uit chocolade weerspiegelen”, vertelt de bakker.

Spiegel

Dat weerspiegelen nam Van Poucke letterlijk, want zijn creatie werd gemaakt tegen een levensechte spiegel. “Alles in dit werk is eetbaar, al maakte ik dit niet voor consumptie. Eigenlijk maakte ik een half ei, terwijl je aan de hand van de spiegel de creatie als een volledig ei kan zien. Bovendien vulde ik het werk aan met de klassieke wolken van Magritte. Die zijn geschilderd met gekleurde cacaoboter. Het is ook leuk om te zien hoe de anderen dat thema interpreteren. Bovendien kunnen we zo een aantal technieken uitproberen. Je ziet dat op het eerste zicht niet, maar in zo’n werk kruipen een aantal specifieke werkwijzen. Chocolade is een zeer delicaat product waar je met precisie mee aan de slag moet. Het is fijn dat we dan zo’n mooi eindproduct kunnen voorstellen.”

Na de expositie op donderdag worden de chocolade kunstwerken tentoongesteld in hotel Amigo in Brussel, en worden ze per opbod verkocht ten voordele van het goede doel. “Dat we hieraan meedoen voor het goede doel, maakt dit alleen maar mooier”, gaat Schertens verder. “Het is de tweede keer dat we hier aan meedoen en hoewel we hier veel tijd in investeren, doen we dit met veel plezier. Op die manier kunnen we ons steentje bijdragen en ons beroep in de picture zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier