Bakkerij opent kunstgalerij in gerenoveerde woning naast de deur

Redactie KW

Wie bij de bekende bakkerij Wallecan in de Antwerpenstraat brood of taartjes gaat halen, krijgt er voortaan een onverwachte bonus bij. Bakker Antoon en zijn partner Anastasia openden namelijk naast de zaak een indrukwekkende kunstgalerij in een door hen volledig gerenoveerde woning. “Ik ben zo blij dat ik op deze manier mijn schilderijen aan het publiek kan tonen”, zegt een doodgelukkige Anastasia.

“Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, maar we zijn zo blij met het uiteindelijke resultaat”, klinkt het bij Antoon en Anastasia. Onder een grote belangstelling gingen donderdagavond voor het eerst de deuren open van een gloednieuwe kunstgalerij in de schaduw van de Sint-Jozefskerk. Daar kan bakkerin Anastasia Goncharova haar oeuvre op een indrukwekkende manier tentoonstellen.

Ingrijpende renovatie

Anastasia, afkomstig uit Oezbekistan, kwam een vijftiental jaren geleden naar Oostende en baat er sindsdien samen met partner en bakker Antoon Wallecan de bekende bakkerij uit. “Ik heb altijd een passie gehad voor tekenen en schilderen”, vertelt Anastasia. “Ik volgde jarenlang les aan de Oostendse academie en ik heb sindsdien mijn eigen stijl kunnen perfectioneren. Het kubisme heeft mij steeds gefascineerd en dat is er zeker aan te merken. Na tal van positieve reacties voelde ik me meer dan klaar om met mijn werken naar buiten te treden. En kijk nu.”

Anastasia en Antoon zorgden daar inderdaad op een niet alledaagse manier voor. Het koppel kocht acht jaar geleden het pand naast de bakkerij, waar tot voor kort een muziekzaak was gehuisvest. “De man ging met pensioen en wij maakten van de gelegenheid gebruik om de herenwoning ingrijpend te renoveren”, gaat Anastasia verder. “Dat ging niet zonder slag of stoot, want er was enorm veel werk aan. Maar we zijn heel blij met het resultaat.”

Schilderen aan het raam

“De woning kreeg zijn charme terug”, aldus Anastasia. “Meer nog: er kwam een grote kunstgalerij op het gelijkvloers en in de kelderverdieping. Daar kan ik nu in optimale omstandigheden mijn werken tentoonstellen. Dit is zonder meer een droom die uitkomt. Het wordt nu nog wat zoeken om dit alles te combineren met het vele werk in de bakkerij, maar ik ben van plan om in de galerij zelf aan het raam te schilderen zodat de mensen kunnen zien waarmee ik bezig ben. Ik kan gelukkig rekenen op heel wat steun van Antoon en mijn familie. Ik ben er helemaal klaar voor.”

Met het nieuwe pand krijgt de Oud Hospitaalwijk er een parel bij, zegt schepen van Cultuur Bart Plasschaert (CD&V). “Dit is een gigantische meerwaarde voor een wijk die het niet altijd gemakkelijk heeft gehad. Ik heb alleen maar bewondering voor mensen als Antoon en Anastasia die zelf het heft in handen nemen en durven te investeren. Dit komt de wijk alleen maar ten goede.” (Dany Van Loo)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.